2022. 01. 21. - 12:00

A 6G képes lesz érzékelni a környezetet

A 6G képes lesz érzékelni a környezetet

A 6G egyik legfigyelemreméltóbb aspektusa lesz, hogy képes érzékelni a környezetet – hangzott el a Nokia alvállalata, az 5G Advanced beszámolójában.

A jövőbeli 6G hálózatokhoz szolgál lényeges lépcsőfokkal az 5G Advanced, a Nokia alvállalata. Várhatóan a lehető legteljesebb mértékben fejleszti az 5G-t, ami fontos lépcsőfokot jelent néhány olyan használati esethez, amelyet az iparág a 6G-korszakra lehetővé szeretne tenni – mondta Mikko Uusitalo, a Nokia Finnország Radio Systems Research részlegének irányítója, egyben a Nokia Bell Labs és a Hexa-X európai 6G zászlóshajó vezetője is.
 
„Az 5G-Advanced révén az AI/ML (mesterséges intelligencia/gépi tanulás) a hálózat számos részén, számos rétegben és számos funkcióban be lesz vezetve. A rádiós rétegben például a nyalábképzés optimalizálásától a cellahelyi ütemezésig önoptimalizáló hálózatokkal. Mindez AI/ML használatával történik, a jobb teljesítmény elérése érdekében és alacsonyabb komplexitás mellett.”
 
Megjegyezte: a 6G terén a Nokia arra számít, hogy az AI/ML a továbbfejlesztésből alappá válik egy, tisztalapnak tekinthető megközelítéssel, melyben megszűnik a bonyolultság és hagyják, hogy az AI/ML kitalálja, miként lehet a legjobban kommunikálni két végpont között – mondta Uusitalo. 
 
A szakembere hozzátette: míg az 5G-Advanced az adatkommunikáción túlmenően kibővíti az 5G-t és centiméteres szintre javítja a helymeghatározási pontosságot - különösen a beltéri és földalatti létesítményeknél, ahol a műholdjelek nem érhetők el -, a 6G a következő szintre emeli a lokalizációt a széles spektrum előnyei és az új spektrális tartományok kiaknázásával, egészen a terahertzig. Olvasd el: 6G 2030-ig? Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá
 
A 6G korszakban a digitális, a fizikai és az emberi világ zökkenőmentesen egyesül majd egymással
A 6G korszakban a digitális, a fizikai és az emberi világ zökkenőmentesen egyesül majd egymással
 
A Nokia kutatója szerint a még nem szabványosított 6G rendszerek kereskedelmi forgalomba hozatala 2030-ra várható, míg a szabványosítás első szakasza valószínűleg 2025-től veszi kezdetét.
 
2028-ra várják az első 6G specifikációt a 3GPP Release 21-ben, mely majd a kereskedelmi bevezetéseket eredményezi  2030 körül.
 
„Eközben az 5G-Advanced továbbfejleszti az 5G-t, amely a 3GPP fő fókuszpontja lesz a 18-as és 19-es kiadástól kezdve, majd 2025-től ellátja a nyilvános kereskedelmi és magánhálózatokat, jóval azelőtt, hogy a 6G megérkezne az évtized végére – tudatta Mikko Uusitalo.
 
A jövőbeli 6G hálózatok lehetséges jellemzőit kommentálva a szakember megjegyezte, hogy a 6G korszakban a digitális, a fizikai és az emberi világ zökkenőmentesen egyesül majd egymással, s ezzel extraszenzoros élményeket váltanak ki. Olvasd el: Emberek, helyek, tárgyak ismétlődhetnek meg a 6G-vel
 
Uusitalo kiemelte, hogy az intelligens tudásrendszereket robusztus számítási képességekkel kombinálják, hogy az emberek hatékonyabbak legyenek.
 
„A 6G egyik legfigyelemreméltóbb aspektusa az lesz, hogy képes érzékelni a környezetet. A hálózat a helyzetinformációk forrásává válik, gyűjti a tárgyakról visszaverődő jeleket, meghatározza a típust és az alakot, a relatív elhelyezkedést, a sebességet és talán még az anyag tulajdonságait is. Ez az érzékelőhálózat számos új szolgáltatás előtt nyitná meg a kaput. Kültéri környezetben a hálózat képes észlelni az adott területen lévő összes jármű és gyalogos helyét, sebességét, röppályáját és figyelmeztetést ad ki, ha valamelyik útvonal metszéspontba kerül” – mondta Uusitalo.
 
Hozzátette: a gyárak hálózati érzékelést használhatnának, hogy biztonságosabbá tegyék az emberek és az ipari robotok egymás melletti munkáját a műhelyben. A munkahelyen vagy otthon a hálózat észlelheti, ha egy veszélyeztetett személy elesett és figyelmezteti a segélyhívókat az esetleges traumákra. Mindezt magasabb szintű hálózatbiztonsággal és kiberellenállósággal, valamint a CSP-k (constraint staisfaction problem – korlátkielégítési probléma) működésével teszik majd meg, mely továbbra is megbízható fél.
 
Uusitalo hangsúlyozta: a 6G számos technológiai és használati szempont tekintetében az 5G fölé épül majd, ugyanakkor a 6G új felhasználási eseteket tesz lehetővé.
 
„A digitális ikermodelleket már használják az 5G-vel. A 6G-vel ezek a technológiák sokkal nagyobb léptékű működésére számíthatunk. A digitális ikrek nemcsak a gyárakban, hanem a városok nagy kiterjedésű hálózataiban is megtalálhatóak lesznek, sőt az emberek digitális ikrei is megvalósulnak” – mondta az ügyvezető.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.