2021. 10. 08. - 12:00

Applikáció-boltként működnek majd a 6G RAN intelligens vezérlők?

Applikáció-boltként működnek majd a 6G RAN intelligens vezérlők?

Lelkesen beszélt az úgynevezett RAN intelligens vezérlőről (RIC) és a 6G-érában játszott szerepéről a közelmúltbeli 6G szimpózium néhány előadója.

Alkalmazás-boltként működnek majd a jövőben a 6G RAN intelligens vezérlők – többek között erről is szó esett a nemrég lezajlott 6G szimpóziumon.
 
Lelkesen és közérthetően beszélt az úgynevezett RAN intelligens vezérlőről (RAN Intelligent Controller - RIC) és annak 6G-érában játszott szerepéről a szimpózium több előadója.
 
Az elhangzottak alapján a RIC előrelépései lehetővé teszik, hogy a rádiós hozzáférési hálózat (RAN) valamikor afféle Apple Store-ként, azaz applikáció boltként működjön a vezeték nélküli hálózaton belüli alkalmazások számára.
 
A szakemberek Az O-RAN jövőformálása: Interoperabilitás kontra zéró érintés kontroll címmel tartottak előadást. Olvasd el: 6G korszak - Két fontos kihívás még nem megoldott
 
Alkalmazás-boltként működnek majd a jövőben a 6G RAN intelligens vezérlők
Alkalmazás-boltként működnek majd a jövőben a 6G RAN intelligens vezérlők
 
„A RIC valójában egy alkotás az O-RAN architektúrán belül” – mondta Balaji Raghothaman, a Keysight Technologies infrastruktúra-megoldásokért felelős főépítésze. Hangsúlyozta, hogy automatikusan kezeli a RAN intelligenciájának nagy részét, oly módon, amelyet korábban önszervező hálózatnak (self-organizing network - SON) neveztek.
 
A RIC olyan dolgokat kezel majd, mint a mobilitás és az átadás-kezelés, ám ahogy haladunk a 6G felé, képes lesz kezelni az újabb, feltörekvő használati eseteket is, amikoris a hálózat intelligenciáját igen összetett módon kell feldolgozni.
 
Valamennyi RAN-modul – így a DU, a CU és a RU - adatokat és méréseket szolgáltat majd, melyeket a RIC-hez irányítanak. Olvasd el: Az 5G-infrastruktúra a 6G-korszakba süllyedhet
 
Az RIC ezt követően elvégzi a méréseket és feldolgozza azokat az xApps és az rApps alkalmazásban. Az alkalmazások ezután szükség szerint vezérelnek vagy konfigurálnak bizonyos hálózati entitásokat.
 
„Ez biztosítja a mechanizmust, hogy nagyszámú játékos léphessen be az xApp és rApp-piacra, s olyan mesterséges intelligencia és gépi tanulási motorokat kínál, amelyek képesek ezekre az igazán speciális dolgokra” – emelte ki Raghothaman.
 
Hozzátette: vagyis, sok-sok különböző xApp és rApp foglalhat helyet a RIC–ben és mindegyikük nagyon különböző dolgok elvégzésére képes. Ezek egyike lehet például, ha irányítani kell egy ember nélküli légi jármű repülési útvonalát.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.