2021. 09. 29. - 11:00

Az 5G infrastruktúra a 6G korszakba süllyedhet

Az 5G infrastruktúra a 6G korszakba süllyedhet

Sok szakértő már a 6G érkezését várja – ugyanakkor még több, nélkülözhetetlen, megoldandó feladat áll a vezeték nélküli ipar előtt. A 6G szimpóziumon ezekre is kitértek.

Számos biztató folyamat zajlik napjainkban, melyek a 6G vezeték nélküli internet-hálózat bevezetését segíti elő. A szakértők azonban nem véletlenül várják csupán az évtized végére annak élesítését.
 
A közelmúltban lezajlott 6G szimpóziumon több szakember beszélt arról, hogy a vezeték nélküli hálózat-ipar még nem oldott meg két, az 5G generációban jelen levő, kulcsfontosságú kihívást.
 
Cikkünk előző részében Benoit Pelletier fejtette ki, hogy a mai hálózati infrastruktúra nem tudja biztosítani a leginnovatívabb alkalmazások felszabadításához szükséges erőforrásokat és architektúrát, míg Sunay Tripathi az ún. gyilkos alkalmazások problémájáról beszélt. Olvasd el: Kína vezeti a 6G-rohamot
 
Míg a 6G korai kutatásai már zajlanak, az 5G ígéretének nagy része nem teljesül
Míg a 6G korai kutatásai már zajlanak, az 5G ígéretének nagy része nem teljesül
 
Mahadev Satyanarayanan, a Carnegie Mellon Egyetem számítástechnikai professzora kifejtette: szerinte a legnagyobb akadály, melyet le kell küzdeni, a mesterséges intelligencia technológiák demokratizálódása.
 
„Csökkentenünk kell a belépés korlátait az ilyen osztályú alkalmazások létrehozásában” - mondta, hozzátéve: a vállalatoknak, kutatóknak és nyílt forráskódú közösségeknek könnyíteniük kell a fejlett technológiák összeszerelését és telepítését. Olvasd el: 6G-tesztparkká alakít egy negyedet a Purdue Egyetem
 
Mint kifejtette, az embereket nem érdekli az infrastruktúra - az új képességek annál inkább. „Amit én látok, az a tipikus „tyúk vagy tojás”-probléma: az új, nagyértékű alkalmazások megvalósítói visszatartják azokat, mert nem tudják, mennyire lesz reális és jól használható az 5G. Satyanarayanan szerint azok az emberek, akik ezen hálózatok kiépítésébe befektetnek, folyamatosan nézelődnek és felteszik a kérdést, valójában ki kéri ezt. Ezen folyamat megtörése az egyetlen és legfontosabb dolog, amit az ipar tehetne önmagáért” – fogalmazott a szakember.
 
Nemcsak az összeköttetés, a funkcionalitás nagyléptékű megvalósítása is kihívást jelent. A 90-es évek végén hozott kiépítéssel kapcsolatos döntések, melyek célja a számítástechnika mobileszközről szerverre történő áthelyezése volt, ma ezt kizárják – emelte ki Satyanarayanan.
 
A szakember felhívta a figyelmet, hogy 1997-ben nem volt felhőtechnológiánk (Cloud), így nem kellett gondolkodnunk a pereminformatika (edge computing) jelentőségén. Utóbbinál a felhőalapú informatikával szemben az információk feldolgozása az információforráshoz közel, a hálózat peremén (angolul edge) zajlik. Mára azonban ez adja az 5G és a 6G által megnyitott, egyedülálló lehetőséget.
 
„Láthatjuk, hogy az ún. gyilkos alkalmazások mind az 5G, mind a 6G számára kihívásokkal teli tulajdonságokból fakadnak – ezek olyan alkalmazások, amelyek számításigényesek, sávszélesség-éhesek és a késleltetésre érzékenyek -, márpedig ezek előfordulhatnak mind a kiber-mberi, mind a kiber-fizikai rendszerekben” – magyarázta Satyanarayanan.
 
Míg a 6G korai kutatásai már zajlanak, az 5G ígéretének nagy része nem teljesül – mutattak rá a 6G szimpózium résztvevői.
 
„Amikor arról beszélünk, hol tartunk, milyen állapotban van az 5G bevezetése, kénytelenek vagyunk látni, hogy a legtöbb 5G-hálózat (különösen a kereskedelmi hálózatok), még mindig a 4G-hez vannak kötve - mondta Mark Reudink, a Crown Castle technológiai stratégiájának alelnöke.
 
Hozzátette: ebben a szakaszban tehát nem igazán mozdultunk tovább az igazi, alacsony késleltetési képességekkel rendelkező 5G infrastruktúrába.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.