2022. 01. 12. - 11:00

Ericsson: A 6G-kutatáshoz kezdetben együttműködés kell

Ericsson: A 6G-kutatáshoz kezdetben együttműködés kell

Szükséges együttműködniük a 6G-kutatás korai szakaszában részt vevő feleknek, hogy lendületet adjanak a kutatási tevékenységeknek – vélekedik az Ericsson vállalat.

A 6G kutatáshoz a kezdeti szakaszban együttműködésre van szükség – szögezte le az Ericsson vállalat. Azoknak az érdekelteknek, akik részt vesznek a kutatás korai szakaszában, fontos összefogniuk, hogy lendületet adjanak a következő generációs technológiák kialakításának.
 
Erről Ali Khayrallah, az Ericsson Advanced Technology Group csoport vezető rádióhálózat-tudósa beszélt az RCR Wireless News-nak.
 
„Úgy gondolom, itt az ideje, hogy ne csak beszéljünk a 6G-ről, hanem tegyünk is érte. A tudományos köröknek, az iparnak és a kormányoknak együtt kell működniük ebben a nagyon korai szakaszban. Még nem fejlesztünk szabványokat és termékeket. Igen hosszú kifutópályára van szükségünk, így a dolgoknak van idejük beérni, van mód ezeket megvitatni és megvizsgálni. Véleményünk szerint ez egy hosszú játék, ezért mindez szükséges az elinduláshoz” – mondta a vezető tudós.
 
Hozzátette: vannak időszakok, amikor a vállalatok „teljes verseny üzemmódba” kapcsolnak és már nem osztanak meg egymással semmit, kivéve a szabványokat. „Ám a korai fázisban, ha nem beszélnek róla, nem teszik közzé, nem osztják meg az információkat, majd pedig egy másik cég ugyanezt teszi,  akkor sok hasonló erőfeszítés lesz. Ezen a korai ponton a vállalatoknak energiát és lendületet kell teremteniük a 6G-kutatásban. Később természetesen a vállalatok felvesznek bizonyos technológiákat és azokat támogatják, fejlesztik” – mondta Khayrallah. Olvasd el: Indul az első 6G MI megmérettetés
 
A 6G kutatáshoz a kezdeti szakaszban együttműködésre van szükség
A 6G kutatáshoz a kezdeti szakaszban együttműködésre van szükség
 
Úgy véli, a következő 3-4-5 évben nagy erőfeszítésekre lesz szükség a kutatási oldalról, az akadémiáknak pedig élen kell járniuk ebben az ipar közreműködésével.
 
„Tanulmányokra van szükségünk, hogy eldöntsük, az úgynevezett technológiai összetevők közül melyikben van lehetőség és potenciál” – jegyezte meg Khayrallah.
 
Jó példa erre az Ericsson kutatási együttműködése a Massachusetts-i Technológiai Intézettel  (Massachusetts Institute of Technology - MIT), mely a neuromorf számítástechnikát lehetővé tévő, lítium-alapú eszközök kutatására terjed ki. Exponenciálisan energiahatékonyabb mesterséges intelligencia-algoritmusokkal kecsegtet, valamint a „zéró energiájú” eszközök kutatásával foglalkozik, amely lehetővé teszi az energia gyűjtését közvetlenül a rádiójelekből.
 
A kezdeti 6G szabványok tanulmányozása 2024-ben kezdődhet, az első specifikációk pedig 2028-ban fejeződhetnek be – jósolja Khayrallah.
 
Ha a dolgok a tervek szerint haladnak, 2030 körül meglesznek az első 6G hálózatok.
 
Az Ericsson álláspontja szerint az iparágnak meg kell próbálnia egy közös szabványrendszert kidolgozni, mely meghatározza a jövő 6G technológiáit. Olvasd el: Íme a jövő 6G hálózati koncepciója
 
„A közös szabványok megléte olyasmi, melyre törekedni fogunk. Több ilyen regionális erőfeszítésben is részt veszünk az Ericssonnál. Vagyis, remélhetőleg az akarat megvan a különböző régiók részéről, s ez az akarat nem feltétlenül technikai – valószínűleg inkább politikai, minden eredményt ugyanazon szabványok szerint kell táplálni. Természetesen maguk a szabványosítási folyamatok is nagyon versenyképesek. Ám ha megvan a globális akarat, ugyanazt a szabványt fogjuk alkalmazni, mint a 4G és az 5G esetében – mondta Khayrallah.
 
Khayrallah hangsúlyozta, hogy a jövőbeni 6G hálózatok egyre inkább szoftveressé, felhő alapúvá válnak, s egyre nagyobb lesz a hálózatok szoftveres vezérlésének képessége.
 
A jövőbeni 6G hálózatoknál nagyobb hangsúlyt kap majd a rugalmasság és megbízhatóság, ezek a technológiák új fejleményeket nyitnak meg az érzékelési technológiák és a digitális ikrek terén.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.