2022. 07. 07. - 12:00

Fordítás azonnal, telefonnal? - 6G hálózatokhoz készülnek alkatrészek

Fordítás azonnal, telefonnal? - 6G hálózatokhoz készülnek alkatrészek

Gyorsabb és energiahatékonyabb alkatrészeket fejlesztenek a 6G hálózatokhoz a Texasi Egyetem kutatói.

A vezeték nélküli kommunikáció következő generációjának kulcsfontosságú elemét hozta létre egy nemzetközi csapat, a Texasi Egyetem kutatóinak vezetésével. A szakemberek a hatodik generációs hálózati alkalmazásokat fejlesztik, amelyek gyorsabb és energiahatékonyabb kommunikációt tesznek majd lehetővé.
 
„Az 5G és a 6G közötti különbség a nagysebességű műveletek vagy nagysebességű adatátviteli képességükben rejlik” - mondta Myungsoo Kim, az egyetem korábbi kutatója, a tanulmány szerzője.
 
A kutatócsapat egy új rádiófrekvenciás mechanizmust fejlesztett ki – az úgynevezett switchek-et –, mely lehetővé teszi az eszközök számára a hálózatok közötti csatlakozást, továbbá 16-20-szor gyorsabb adatfogadást old meg, mint az 5G használatakor. Olvasd el: Idén felgyorsul a 6G-fejlesztés folyamata?
 
Gyorsabb és energiahatékonyabb alkatrészeket fejlesztenek a 6G hálózatokhoz a kutatók
Gyorsabb és energiahatékonyabb alkatrészeket fejlesztenek a 6G hálózatokhoz a kutatók
 
Ezek a kapcsolók kis technológiai darabok, melyeket be lehet illeszteni egy eszközbe, s 6G-képességeket biztosítani ezzel a számára.
 
A tudósok egy csoportja 2021-ben létrehozta a 6G@UT kutatóközpontot, hogy megvizsgálja a jelenlegi kutatás hiányosságait és 2030-ra igyekezzen kielégíteni a 6G iránti technológiai igényeket – mondta el Deji Akinwande, villamos- és számítástechnikai professzor.
 
„Már fejlesztettünk kapcsolókat az 5G-hez és drámaian javítottuk a teljesítményt, hogy működjenek a 6G-n – mondta Akinwande. – Ezek a kapcsolók fizikai komponensei, így 100 gigabájt/s sebességgel tudnak működni és váltani.”
 
A 6G hálózatok nagyobb kapcsolási sebessége lehetővé teszi az azonnali kommunikációt a kiterjesztett és a virtuális valóságon keresztül.
 
A következő évtizedben a 6G elérheti, hogy a telefonok valós időben fordítsák le a különböző nyelveket – jegyezte meg a szakember. A sikeres működéshez ezeknek a kapcsolóknak gyakorlatilag nem szabad késniük a más eszközökhöz csatlakozáskor vagy az adatok fogadásakor. Olvasd el: Már most sokat költenek az 5G/6G kiberbiztonsági megoldások fejlesztésére
 
„Az elektronika fogyasztása exponenciálisan növekszik - mondta Deji Akinwande. - A következő 10-20 esztendőben ez minden más iparágat felülmúl majd. Az általunk kifejlesztett kapcsolók pontosan megfelelnek ennek az igénynek a legenergiahatékonyabb kapcsolók tekintetében, melyek ezeket a kommunikációs rendszereket használják.”
 
Az említett kapcsolók molibdén-diszulfidból vagy MoS2-ből készülnek, ami kevesebb energiát használ fel a működéshez. Ez gyorsabb csatlakozást és hosszabb akkumulátor-élettartamot tesz lehetővé.
 
„A mai kapcsolók sok energiát fogyasztanak, így az akkumulátor nagyon gyorsan lemerül – jegyezte meg Akinwande. - Az általunk kifejlesztett 6G kapcsolók nem használnak áramot üresjáratban. Csak akkor fogyasztanak, ha aktívan váltanak, például Bluetooth vagy Wi-Fi kapcsolat között. Százszor, ezerszer energiahatékonyabbak és az akkumulátoruk tovább bírja ezekben a fejlett hálózatokban.”
 
Bár a 6G-t várhatóan csak 2030-ban vezetnék be, a kutatók már most megteszik a következő lépéseket az alapok kidolgozása érdekében.
 
„Ezeknek az eszközöknek még mindig sok a hátrányuk – mondta Myungsoo Kim. - Egy igazán egyszerű eszközt készítettünk. Legközelebb ezeket az eszközöket integráljuk az áramköri szintbe.”
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.