2022. 06. 17. - 11:30

Már most sokat költenek az 5G/6G kiberbiztonsági megoldások fejlesztésére

Már most sokat költenek az 5G/6G kiberbiztonsági megoldások fejlesztésére

Csaknem 1 millió dollárt kapott a Floridai Nemzetközi Egyetem az 5G/6G kiberbiztonsági megoldások fejlesztése céljából.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (National Science Foundation - NSF) 1 millió dollárt adományozott egy kutatócsoportnak - köztük a Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) Mérnöki és Számítástechnikai Főiskola kutatóinak -, hogy folytassa a kibertámadások meghiúsítását célzó munkát – a számítógépektől és mobileszközöktől a nagyszabású hálózatokig.
 
Abban bíznak, hogy az NSF-összeg segít csökkenteni a kvantum utáni számítógépek fenyegetéseit és megvédi a kormányt, az ipart és a mindennapi eszközöket a kibertámadásoktól.
 
A kutatás célja az 5G/6G hálózatok biztonsági megoldásainak megalkotása. Noha ezek a következő generációs hálózatok (NextG) gyorsabb, nagy sávszélességű és jó minőségű szolgáltatásokat nyújtanak – és képesek több millió IoT-eszköz (A Dolgok Internete - Internet of Things) összekapcsolására –, egyben növelik a biztonság veszélyeztetésének lehetőségét is.
 
A közlekedés, az energiarendszerek, a gyártás, az egészségügy és a mezőgazdaság azon számos ágazat közé tartozik, amelyek alkalmazhatnak vezeték nélküli eszközöket a NextG Networks hálózaton.
 
Márpedig a drónok, az autonóm járművek, az intelligens városi érzékelők és a hálózati eszközök vezeték nélküli kapcsolatokon keresztül kommunikálnak egymással – ezek egy részét felügyelet nélkül, vagy nem rendszeresen frissítik. Olvasd el: A kiberbiztonság és a mérnökök felkészítése is kulcsfontosságú
 
Már most sokat költenek az 5G/6G kiberbiztonsági megoldások fejlesztésére
Már most sokat költenek az 5G/6G kiberbiztonsági megoldások fejlesztésére
 
Az új technológia nem csupán a sávszélességet növeli – jegyezte meg Kemal Akkaya professzor, az Advanced Wireless and Security Lab (ADWISE) vezetője az Elektromos és Számítástechnikai Tanszékről. Ő a FIU társ-vezető kutatója a projektben, Ahmed Ibrahim professzorral együtt.
 
Elmondta: az eszközök számának és típusának jelentős növeléséről van szó. „A telefon a mi tulajdonunkban van és magunknál tartjuk, ez lehetővé teszi bizonyos mértékig a kezelését és védelmét, bizonyos IoT-eszközöket azonban kívülállók fizikailag vagy kibertámadásokon keresztül is elérhetnek. Egy ilyen támadás ráadásul egy ideig észrevétlen is maradhat.”
 
A tudósok csapata kifejezetten olyan módszereket tanulmányoz, amelyekkel csökkenthető az 5G/6G rendszereket célzó, jövő kvantumszámítógépei által okozott támadások esélye.
 
A kvantumszámítógépek rendkívül nagy teljesítményűek és gyorsak. Hatalmas mennyiségű adatot tudnak feldolgozni, másként, mint a mai szabványos számítógépek. Olvasd el: 6G - Kiderültek az üzemeltetők legnagyobb kihívásai
 
Ha nem fejlesztenek ki és nem adaptálnak kvantumbiztonságos kriptográfiai algoritmusokat az 5G/6G rendszerekhez, a kvantumszámítógépek képesek lesznek gyorsan feltörni a legtöbb meglévő kriptográfiai algoritmust a jelenlegi cellás rendszerekben – ez pedig olyan adatszivárgást eredményezhet, amely hosszan tartó károkat okozhat a kormánynak, a kereskedelemnek, a jogi személyeknek és vállalkozásoknak, valamint magánszemélyek is.
 
„Mindig előre dolgozunk 5-10 évvel, s olyan módszereket dolgozunk ki, amelyekkel megvédhetjük információinkat, miközben telekommunikációt érintő áttörések jönnek létre” – mondta Ibrahim. Hozzátette: eszközeik igen sérülékenyek, különösen az 5G, majd a 6G technológiák bevezetése miatt.
 
A RINGS: Bringing Post-Quantum Cryptography to Large-Scale NextG Systems elnevezésű 3 éves projekt közösen jött létre a Florida Atlantic Egyetemmel, annak vezető kutatójával, Reza Azarderakhsh-val, valamint a Marquette Egyetemmel, amelynek vezető kutatója Mumin Cebe, Akkaya professzor egykori diákja a FIU-ról.
 
„Bármit is csinálunk itt, valószínűleg szabványokká alakítják át és azt a távközlési szolgáltatók elfogadják. Ez kulcsfontosságú technológia nemzetünk számára” – mondta Kemal Akkaya.
 
A FIU vezeték nélküli hálózatbiztonsági szakértelme hozzájárult az egyetem NSF-díjához.
 
Akkaya professzor az elmúlt 15 évben a vezeték nélküli kommunikáció és az IoT integritására, bizalmasságára és hitelesítésére összpontosított munkája során.
 
Az NSF RINGS (Resilient & Intelligent NextG Systems) program az ügynökség legkiterjedtebb erőfeszítése az állami és a magánszektor összefogására, hogy támogassák a kutatást, amely megvédi és segíti a következő generációs hálózatok használatának növelését.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.