2021. 07. 30. - 08:30

Közel a 6G-s álom - megdöntik az internet sebességrekordját a japán kutatók

Közel a 6G-s álom - megdöntik az internet sebességrekordját a japán kutatók

Új világrekordot értek el az internet sebessége tekintetében japán kutatók: 319 terrabit per másodperc már lehetővé teszi, hogy a 6G-t tervezni lehessen.

Megdöntik az internet sebességrekordját a 319 terrabit per másodperces adatátvitellel a japán kutatók. Ez a sebesség már alkalmas lehet arra, hogy a 6G-vel kapcsolatos álmokat valóra váltsa.
 
Az internet korszaka olyan módon forradalmasította világunkat és mindennapjainkat, amit 1990-ben aligha lehetett elképzelni. A haladás pedig nem lassul, sőt.
 
A gyorsabb internetsebességre irányuló törekvések során a japán kutatók jelentős áttörést értek el a közelmúltban. 2021 júliusában a japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) bejelentette: rekordot állítottak fel az internet sebességét tekintve: az adatátvitel elérte a 319 terrabit per másodperc (TeraBytes Per Second - Tbps) sebességet. Olvasd el: 6G-vel a távközlés gazdaságossága jelentősen megváltozna
 
Nő az internet-sebesség - egyre reálisabbá válik a 6G hálózat megvalósításának terve
Nő az internet-sebesség - egyre reálisabbá válik a 6G hálózat megvalósításának terve
 
Az óriási teljesítmény eléréséhez a csapat négymagos száloptikai kábelt épített – a hagyományos egymagos helyett. Noha mindezt egy laborban végezték, a kábelt úgy készítették el, hogy az ismételt tekercseken keresztül 1.864 mérföldes távolságot szimuláljon.
 
A bevitt tesztadatokhoz a kutatócsapat optikai frekvenciafésű nevű technológiát használt. Mint azt a Nature tudományos folyóiratban hangsúlyozták: ez a legmodernebb módja annak, hogy „párhuzamos adatfolyamokat továbbítsanak a szál sávszélességén”.
 
A kísérlethez az intézet csapata 552 csatornás fésűs lézert alkalmazott – s így képes volt 319 terrabit per másodperc sebességgel továbbítani az adatait.
 
De mit jelent ez az internetes technológia folyamatos fejlődése szempontjából?
 
Az adatátvitelhez az elért eredmény mindenképpen hatalmas ugrás az előző rekordsebességhez képest.
 
A korábbi rekord 2020 augusztusában, tehát 1 évvel ezelőtt 179 terrabit per másodperc volt. Ezen sebességek elérése viszonylag új keletű fejlemény.
 
2012-ben az IBM-féle Holy Optochip volt az első párhuzamos optikai adó-vevő, mely elérte az 1 terrabit per másodperces gyorsaságot. Vagyis, az internet elérhető maximális sebessége exponenciálisan nőtt az elmúlt évtizedben.
 
A fantasztikusnak is mondható sebességet egyelőre nem használhatjuk a mindennapokban, de a sebesség és a minőség továbbra is nőni fog. Olvasd el: Egészségügyi ellátás távolról - a 6G-vel tökélyre fejleszthető
 
Az internet alapvetően nagy volumenű kábelek és routerek köré épül, ez alkotja az internet gerincét. Ezek a „gerincek” nyújtanak szolgáltatásokat a helyi szolgáltatóknak, amelyek pedig a fogyasztóknak kínálják azokat.
 
Az ún. gerinceknek képesnek kell lenniük nagy volumenű, gyorsan mozgó adatok támogatására.
 
Jelenleg másodpercenként 100 gigabájt adatátvitelt (ami lényegében az egész internet) támogatnak. Ez a sebesség nagyrészt a gerincre korlátozódik, s jelentősen csökken az otthonokbn és a vállalkozásoknál futó Ethernet-kábelekben.
 
A NICT kutatóinak eredményei minden bizonnyal befolyásolják a gyorsabb internetes gerinc létrehozását a jövőben, ami mindenki számára előnyös lesz.
 
Amikor a világ áttér az 5G mobilhálózatra, mindenki egyre inkább a telefonjára fog támaszkodni, hogy internet-hozzáférést biztosítson más eszközökhöz. Az 5G várhatóan 10 Gbps sebességet produkál majd, továbbra is csatlakoznia kell azonban mikrocellákhoz - sőt a meglévő internet kiterjedt szálhálózataihoz.
 
Ezért fontos a száltechnológia, például a NICT fejlesztései is. Ráadásul, egyre reálisabbá válik a 6G hálózat megvalósításának terve.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.