2022. 04. 20. - 11:30

6G – A kiberbiztonság és a mérnökök felkészítése is kulcsfontosságú

6G – A kiberbiztonság és a mérnökök felkészítése is kulcsfontosságú

Bár egyelőre az 5G szakaszos fejlesztése és bevezetése tart, cseppet sem korai felkészülni a 6G-re. De mely pontok a legfontosabbak és mi szükséges az áttöréshez?

Sokak számára meglepő lehet, hiszen egyelőre az 5G bevezetése folyik - de már most zajlik a felkészülés a 6G-re.
 
A szakemberek foglalkoznak azokkal a technológiai, szabályozási, földrajzi és oktatási kihívásokkal, amelyekre szükség lesz ahhoz, hogy a mindenütt jelen lévő 6G valósággá váljon.
 
Cikkünk első és második részében ezek első néhány pontjáról esett szó. Lássuk azonban a többit is.
 
A kiberbiztonság proaktív megközelítése
 
Érdemes tudni, hogy valamennyi új mobil vezeték nélküli generációnak szembe kell néznie a kettős kiberbiztonsági kihívással: szükséges kezelnie az előző generációban rejlő sebezhetőségeket és az új generáció kibővített fenyegetési felülete által létrejött újakat is.
 
Az 5G jobb titkosítási és biztonsági architektúrával rendelkezik, mint a 4G, ám sokkal szélesebb körű alkalmazásokban használják majd, több csatlakoztatott eszközzel. Olvasd el: Nagyobb globális együttműködést sürget a 6G
 
6G – A kiberbiztonság és a mérnökök felkészítése is kulcsfontosságú
6G – A kiberbiztonság és a mérnökök felkészítése is kulcsfontosságú
 
A 6G jövőképe a használati modellek még kidolgozottabb készlete, s így kiterjedtebb célpontot jelent a dinamikus, szoftver alapú kiberfenyegetések számára. Az IoT-alkalmazások növekedésével pedig a hálózatokon keresztül csatlakoztatott eszközök milliárdjainak mindegyike potenciális belépési pontot jelent a támadók számára.
 
A 6G minden résztvevőjének – a mobilszolgáltatóktól a beszállítókon és ügyfeleiken át egészen a túlzott (OTT) alkalmazásfejlesztőkig – új biztonsági, tesztelési és képzési szabványokat kell bevezetnie és elfogadnia.
 
Ezt követően szükséges integrálniuk a kiberbiztonságot a szoftverarchitektúrába és a fejlesztési életciklusba, beépített védelemmel - amely azonosítja a sebezhetőséget és segít a hálózatoknak incidens esetén gyorsan helyreállni, hogy elkerüljék a 6G fejlesztés és működés kockázatát az egész ökoszisztémában.
 
Lehetővé kell tenni az innovációt, a hozzáférhetőséget és a biztonságot a politikán keresztül
 
A döntéshozóknak már lehetőségük van a 6G szabályozási alapjainak megteremtésére. Az iparág vezetőivel együttműködve olyan politikákat kell kidolgozniuk, amelyek lehetővé teszik az ipart, védik az embereket és adataikat olyan kritikus alkalmazásokban, mint az autonóm járművek, az egészségügy, a katonaság, az intelligens városok és így tovább.
 
Növekvő gazdasági, oktatási és társadalmi egyenlőtlenség tapasztalható azok között, akik rendelkeznek internet-hozzáféréssel és azok között, akik nem. Olvasd el: A China Mobile szerint a 6G-nek tudományos áttörésekre van szüksége
 
Az európai Hexa-X projekt 6G-re vonatkozó korai elképzelései a digitális megosztottság megszüntetését célozzák meg, ugyanakkor köz- és magánegyüttműködést igényel a 6G elérhetővé tétele a vidéki vagy alacsony jövedelmű területek számára.
 
Fontos a mérnökök következő generációjának kiképzése
 
Ahhoz, hogy a 6G valósággá váljon, kell még egy alapvető fontosságú dolog.
 
Szükséges kiképezni a kutatók, tudósok, fizikusok és mérnökök következő generációját. Az elektrotechnika, a digitálistól a rádión át a félvezetőig, valamint a számítástechnika számos aspektusa továbbra is létfontosságú lesz ezen a területen. A jövő összeköttetési problémamegoldóinak holisztikus, multidiszciplináris oktatásra lesz szükségük ahhoz, hogy a technológia sokaságát felölelő karrierbe belemerüljenek.
 
A vállalatoknak és az oktatási intézményeknek partnerséget kell vállalniuk a készségek hiányának megszüntetésére, azzal, hogy növelik az érdeklődést a STEM tantárgyak (azaz science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöki tudás és matematika) iránt, valamint kiemelik a vezeték nélküli technológia jövőépítésének egyedülálló és kifizetődő lehetőségét.
 
Bár a 6G ma még a kutatás fázisában van, az említett akadályok leküzdése időbe telik.
 
Mivel azonban a 5G bevezetése már folyamatban van, még nem túl korai elkezdeni a 6G tervezését.
 
A magán- és állami szektor vezetőinek össze kell fogniuk, hogy olyan infrastruktúrát, új technológiákat és szabványokat fejlesszenek ki, amelyek támogatják a 6G által lehetővé tett számtalan innovációt. A cselekvésre nagy szükség van az 5G lendületének fenntartása és a 6G felé vezető út előkészítése érdekében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.