2022. 05. 24. - 10:55

Most még percek alatt feltörhető a 6G technológia

Most még percek alatt feltörhető a 6G technológia

Úgy tűnik, jelenleg még seperc alatt fel lehet törni a 6G technológiát: a Rice Egyetem kutatói kifejlesztettek egy metafelületet, mellyel egyszerű irodai kellékekkel lehallgathatják a 6G vezeték nélküli jeleket.

Minden arra utal, hogy ma még percek alatt feltörhető a 6G technológia.
 
Az amerikai Houston-ban levő Rice Egyetem kutatói kifejlesztettek egy metafelületet, amellyel lényegében egyszerű irodai kellékek segítségével lehallgathatják a 6G vezeték nélküli jeleket.
 
A kutatók a 15. ACM Conference on Security and Privacy in Wireless and Mobile Networks (2022) konferencián mutatják be eredményeiket.
 
Az eszközt, melyet a 110 és 170 gigahertz vagy GHz közötti tartományban mozgó 6G vezeték nélküli jelek lehallgatására hoztak létre, Metasurface-in-the-Middle-nek nevezték el. Olvasd el: Így lépne kölcsönhatásba a 6G a jelenlegi infrastruktúrával
 
Minden arra utal, hogy ma még percek alatt feltörhető a 6G technológia
Minden arra utal, hogy ma még percek alatt feltörhető a 6G technológia
 
A metafelületek vékony, különleges kialakítású anyaglapok. Lehetővé teszik számukra a fény vagy más elektromágneses hullámok manipulálását - a „Középben lévő ember-támadás” pedig olyan típusú feltörés, ahol egy lehallgató titokban elfogja a két fél közötti kommunikációt.
 
„A jövőbeli fenyegetés tudatosítása az első lépés a fenyegetéssel szemben. A támadásnak kitett frekvenciák még nincsenek használatban, de érkeznek és nekünk fel kell készülnünk - mondta Edward Knightly, a tanulmány társszerzője, a Rice Egyetem Sheafor-Lindsay villamos- és számítástechnikai professzora. Olvasd el: 6G 2030-ig? Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá
 
A kutatócsapat a metafelületet a pontos specifikációk szerint tervezte meg, hogy úgy terelje el a 6G (150 GHz) jelet, ahogyan a szakemberek akarták. Hagyományos irodai papírra nyomtatták egy szabványos lézernyomtató segítségével.
 
A kézműves foglalkozásoknál megszokott melegbélyegzési technikával fémfóliát helyeztek a nyomtatott papírra és egy laminálógépen keresztül vezették át.
 
Ez összekötötte a fémet és a festéket, vagyis létrehozta a fóliával borított papírból a metafelületet. A támadást ezután úgy hajtják végre, hogy egy adott jel egy részét a metafelület segítségével a lehallgató helye felé terelik.
 
„A megközelítést azért fejlesztettük ki, hogy a metafelületek gyártásának akadályát lecsökkentsük, a kutatók sokféle tervet tesztelhessenek gyorsan és olcsón. Természetesen ez mérsékeli a lehallgatók gátjait is” - mondta Daniel Mittleman, a Brown Egyetem mérnöki professzora.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.