2022. 05. 10. - 11:25

Így lépne kölcsönhatásba a 6G a jelenlegi infrastruktúrával

Így lépne kölcsönhatásba a 6G a jelenlegi infrastruktúrával

A következő generációs vezeték nélküli hálózatán alapuló lehetséges technológiákat tárja elénk egy új tanulmány: mit tartalmaz a 6G és hogyan fog kölcsönhatásba lépni a jelenlegi infrastruktúrával?

Az elmúlt években a vezeték nélküli kommunikáció a 3G-ről a 4G-re fejlődött, majd az 5G-re, de már a 6G, azaz a következő szakasz is folyamatban van.
 
Mit tartalmaz a 6G és hogyan fog kölcsönhatásba lépni a jelenlegi infrastruktúrával?
 
Ezen problémák megoldása volt a célja egy multinacionális együttműködésnek – a csoport 2022. április 29-én tette közzé az Intelligent and Converged Networks folyóiratban a jelentését.
 
„Annak ellenére, hogy a negyedik generációs társaikhoz képest az 5G hálózatok világszerte nagyobb rugalmasságot és spektrum/energiahatékonyságot biztosítanak, elkerülhetetlen, hogy a vezeték nélküli hálózatok hatodik generációja – vagyis 6G – megjelenjen, várhatóan 2030 körül és azután. Mindez radikálisabb kommunikációs paradigmákat igényel, különösen a fizikai szinten” – fejtette ki Ruiqi Liu, a tanulmány szerzője, a Wireless Research Institute és a ZTE Corporation mesterkutatója. Olvasd el: 6G 2030-ig? Ilyen élvonalbeli technológiák kellenek hozzá
 
Hozzátette: a következő generációs hálózatok jelölt technológiáinak áttekintése során úgy vélik, a legígéretesebb technológiák közé az újrakonfigurálható intelligens felületek tartoznak – ezek kerülnek be a fejlett 5G és 6G szabványokba, s végül a jövő hálózataiba.
 
Az újrakonfigurálható intelligens felület (RIS) egy sík szerkezet egyedileg programozható komponensekkel, amelyek dinamikusan vezérelhetők bárhol. A jobb lefedettség érdekében a RIS átirányíthatja a bejövő jelet, hogy pontosan elérje a kívánt vevőt, vagy párosíthatja egy másikkal az erősebb kapcsolat érdekében.
 
Liu szerint a RIS cellaegységeit alkotó áramkörök olcsók, s mivel a cellák inaktívak, a RIS energiahatékonyabb, mint az elődei. Olvasd el: Forradalmasíthatják életünket az intelligens metafelületek
 
A szakértők vizsgálják, hogyan lépne kölcsönhatásba a 6G a jelenlegi infrastruktúrával
A szakértők vizsgálják, hogyan lépne kölcsönhatásba a 6G a jelenlegi infrastruktúrával
 
„A RIS-ek vezeték nélküli hálózatokba való beépítését a közelmúltban szorgalmazták, mint forradalmi eszközt, amellyel bármilyen vezeték nélküli jelterjedési környezetet dinamikusan programozhatóvá alakítanak át különféle hálózati célokra – mondta a szakember.
 
Megjegyezte, hogy jelenleg a vezeték nélküli kommunikáció globális szabványai - melyeket főként a 3rd-Generation Partnership Project (3GPP) határoz meg és egyesíti a távközlési szabványfejlesztő szervezeteket a mobil szélessávú szabvány létrehozása érdekében -, a RIS-t nem tartalmazzák kifejezetten szolgáltatásként.
 
A RIS ugyanakkor továbbfejleszthető a hálózat által vezérelt átjátszókkal kapcsolatos jelenlegi munkából, s szabványos, átlátható módon telepíthető a jelenlegi hálózatokra – amennyiben kompatibilis az összes jelenlegi tervvel és nem támaszkodik semmilyen új jelzésre.
 
Liu szerint sok 3GPP-partner értékeli a RIS-t valamilyen módon. Megvizsgálja és azonosítja a használati eseteket, a telepítési forgatókönyveket, a csatornamodelleket, valamint a technikai kihívásokat és igényeket.
 
A szakértő csoportja áttekintette az újrakonfigurálható intelligens felület-hardvertervezés és működési tényezők legújabb fejlesztéseit, valamint a RIS-ek és a RIS-kompatibilis vezeték nélküli jelterjedés modellezését. Olvasd el: Emberek, tárgyak, helyek ismétlődhetnek meg a 6G-vel
 
A kutatók az ilyen rendszerek csatornabecslési algoritmusait is megvitatták, amelyek segíthetnek megtalálni az üzenetküldés leghatékonyabb és legbiztonságosabb módját.
 
„A jövő hálózatai zöldebbek, megfizethetőbbek és intelligensebbek lesznek a RIS által nyújtott előnyök miatt, ezért ebben a cikkben a RIS fontos szempontjait emeltük ki, hogy megértsük e technológiát és azt, hogy a vezeték nélküli hálózat hogyan fog fejlődni a következő generáció felé” – mondta Ruiqi Liu.
 
Leszögezte: véleményük szerint a jelenlegi szabványosítási tevékenységek elősegítik ennek a technológiának a kiforrását, s utat nyitnak a jövőbeni kereskedelmi forgalomba hozatalhoz. Jelenleg azonban a RIS még mindig dinamikus kutatási téma, amely számos felfedezésre váró lehetőséget kínál. Számos kulcsfontosságú kérdést kell még megoldani a RIS-ek kereskedelmi forgalomba hozatala előtt.
 
A nemzetközi szabványosítási törekvés részeként a kutatók szeretnék alaposabban megvizsgálni a csatornamodellezés, becslés és visszacsatolás fontos szempontjait, valamint megvizsgálják a különböző hardverterveket is – jelezte a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.