2021. 11. 09. - 11:30

Műholdkonstellációt épít Kína a 6G fejlesztés támogatására

Műholdkonstellációt épít Kína a 6G fejlesztés támogatására

Tiansuan néven épít műholdkonstellációt Kína. A cél nyílt forráskódú platform kialakítása, mely támogathatja a 6G hálózat fejlesztését.

Újabb lépést tett a hatékony 6G fejlesztés irányában a keleti nagyhatalom. A Spacety kínai magánműholdas vállalat és a Pekingi Posta és Távközlési Egyetem (BUPT) megállapodást kötött több műhold közös felbocsátására.
 
Ennek célja egy nyílt forráskódú platform kiépítése, mely támogathatja a 6G hálózat, a műholdas internet és más technológiák fejlesztését.
 
A Tiansuan Konstelláció elnevezésű projekt műholdas konstelláció, amely számítási szoftvereket és algoritmusokat céloz meg. Olvasd el: Kína vezeti a 6G-rohamot
 
Műholdkonstellációt épít Kína a 6G fejlesztés támogatására - Fotó: spacety.com
Műholdkonstellációt épít Kína a 6G fejlesztés támogatására - Fotó: spacety.com
 
A számítástechnikai szoftverek – az 5G és 6G maghálózati rendszerei, valamint a mesterséges intelligencia – műholdakkal történő kombinálása napjainkra népszerű tudományos kutatási témává vált – nyilatkozta a Spacety munkatársa, Fu Yunhao a Global Times-nak.
 
A Tiansuan Konstellációt azzal a céllal állítják fel, hogy nyílt forráskódú platformot biztosítson Kína és a világ számára, tesztelhessenek különféle tudományos és kutatási eredményeket a pályaműködés- és ellenőrzés terén - mondta Fu, hozzátéve, hogy a lépés támogatja majd a kínai műholdak építését és a 6G fejlesztését.
 
A Spacety és a BUPT kutatóintézete – amely a dél-kínai Guangdong tartományban levő Sencsenben található -, 2021. október 31-én írta alá a megállapodást. Olvasd el: Nem hátrál meg 6G-terveiben a Huawei
 
A Tiansuan Konstelláció első fázisa hat műholdat tartalmaz, köztük két fő műholdat, két kiegészítő és két szélső műholdat. Az elsőt várhatóan 2022 májusában bocsátják fel. A konstelláció 2023-ban készül el teljesen.
 
A konstelláció tudományos kutatási platform is. Rajta keresztül ellenőrzik vagy tesztelik először a technológiai vagy tudományos kutatási eredményeket, a projekt tehát egy viszonylag úttörőnek számító platform konstrukció – jegyezte meg Fu Yunhao.
 
A sencseni székhelyű konstelláció megépítésével a kutatás hozzájárul az űrhálózatok és az intelligens számítástechnikai ipari lánc integrációjához Sencsenben, tágabb értelemben pedig a Guangdong-Hong Kong-Makaói Nagy-öböl térségében is.
 
Fotó: specety.com
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.