2021. 08. 31. - 09:30

Dübörög a 6G kutatás - Az 5G már nem is releváns?

Dübörög a 6G kutatás - Az 5G már nem is releváns?

Az otthonainkban levő, szélessávú internet-kapcsolatok „elhalványulnak” a 6G mobil adatátviteli sebességéhez képest, ezért szakértők szerint az 5G már nem is különösebben releváns.

Ahogyan a tudósok egyre nagyobb áttöréseket hajtanak végre az új adatátviteli technológia terén, úgy lehet még gyorsabb az internetkapcsolat.
 
A világ még csak most kezd az 5G hálózattal ismerkedni, vagyis a legutóbbi szupergyors mobilinternet-technológiával. Ez azonban Angliában sem fed le számos területet, s nem is támogatja minden csúcskategóriás készülék az 5G-t.
 
A kutatók a jelek szerint már azon dolgoznak, hogy létrehozzák a helyettesítőjét. A 6G a készülékeinkre is megérkezik – igaz, várhatóan 2029 körül.
 
A 6G százszor gyorsabbnak és megbízhatóbbnak ígérkezik, mint az 5G lenne
A 6G százszor gyorsabbnak és megbízhatóbbnak ígérkezik, mint az 5G lenne
 
Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, az LG dél-koreai elektronikai óriás bejelentette: kutatói sikeresen küldtek adatjeleket az új technika segítségével. A kísérlet a 6G terahertzes frekvenciát használta az adatok 100 méteres, vezeték nélküli küldésére, s ezzel új rekordot állítottak fel a technológia terén. Olvasd el: Sikeres adatátvitelt mutatott be az LG is
 
Az 5G és a 6G egyaránt használja a rádiófrekvenciákat vezeték nélküli adatátvitelre. A 6G azonban nagyobb frekvenciákat alkalmaz, mint a korábbi technológiák - hasonlóan ahhoz, ahogyan az 5G magasabb sávokat használ a 4G-hez képest. Új technológiákat foglal magába, ilye például az adaptív sugárformázás, a nagy nyereségű antennaváltás és a mesterséges intelligencia.
 
Ha üzembe helyezik, a 6G várhatóan nagyon gyors lesz. A szakértők becslése szerint másodpercenként 1 terabájt adat küldésére is képes lenne. Ez óriási előrelépésnek számít még a háztartási szélessávú hálózatok esetében is, amelyek jelenleg csak 1 gigabitesek – ha szerencsések vagyunk. Olvasd el: A 6G alapvető technológiák független vezérlését is jelenti
 
A késleltetés pedig - amely az adatok elküldéséhez szükséges időt jelenti - lecsökken 100 mikroszekundum alá. Ez azt jelenti, hogy a bosszantó szünetek a telefonhívásokban nem léteznek majd többé.
 
Összességében a 6G 100-szor gyorsabb és megbízhatóbb is lesz az 5G-nél. 
 
Ennek a sebességnek természetesen vannak költségei. Miközben a magasabb frekvenciák gyorsabban továbbítják az adatokat, könnyebben blokkolják őket az akadályok - például a fák -, és csak rövid távolságra tudnak eljutni.
 
Ez az oka annak, hogy több adóra van szükség a 6G hálózat áramellátásához, ami viszont költségesnek ígérkezik.
 
A 6G jeltávolság korábbi rekordját egyébként a Samsung állította fel az év elején, mindössze 15 méteres távolságban. Az angol szakértők szintén dolgoznak az ügyön: a Bristoli Egyetem és a King’s College 2021 augusztusában megalapította a 6G Futures nevű kutatócsoportot.
 
A szakemberekből álló csapat az új technológia „igazán félelmetes képességeire” összpontosít majd – jelentette ki Dimitra Simeonidou, a Bristoli Egyetem professzora.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.