2021. 10. 22. - 10:00

Nem kellene várni a 6G-re?

Nem kellene várni a 6G-re?

A vezeték nélküli technológia hosszú távú jövőjére összpontosít a Brooklyn 6G Summit - A szolgáltatók az 5G fejlődéséről és azon túli időszakról beszélnek, nem várnának a 6G-re.

Mi jöhet létre az 5G-n túl? Erre koncentrál a Brooklyn 6G Summit összefogás, mely már 2014-es megalakulása óta foglalkozik a vezeték nélküli technológia hosszú távú jövőjével.
 
Előretekint a kutatás és fejlesztés terén, s arra fókuszál, mi jöhet létre az 5G-n túl. A virtuális esemény egyik panelje a közelmúltban arra helyezte a hangsúlyt, hogyan látják a mobilhálózat-üzemeltetők az 5G jelenlegi állapotát és fejlődését.
 
A fórumon az amerikai T-Mobile, a Dish Network, az AT&T, a Deutsche Telekom és az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága szószólói mérlegelték az 5G hálózatot, annak potenciálját és az új hálózati technológia értékét.
 
Az általános konszenzus szerint az 5G előtt még hosszú út áll és sokat kell tanulni, ami végső soron a jövő 6G-rendszereit ez fogja alakítani. Olvasd el: Emberek, tárgyak, helyek ismétlődhetnek meg a 6G-vel
 
A technológia teljes mértékű megvalósítása még várat magára
A technológia teljes mértékű megvalósítása még várat magára
 
Arra a kérdésre, hogy az 5G jelenlegi állapotát hol helyeznék el egy 1-től 10-ig terjedő skálán (a 10 azt jelenti, hogy a technológia elképzelése teljes mértékben megvalósult), a válaszok meglehetősek optimisták voltak: 8-tól 3-ig terjedtek a jelenleg kiépített 5G rádió-hozzáférési hálózatot illetően.
 
A legtöbb szakember valahová középre helyezi az 5G-t, különbséget tesz a 3GPP-szabványok fejlesztési állapota és a tényleges bevezetés között – úgy látják, a szabványok messzebb vannak, mint a telepítések. Olvasd el: A 6G elmossa a fizikai és digitális világ közötti határokat
 
Az 5G elsődleges használati esetei eddig főként a továbbfejlesztett mobil szélessávra (eMBB) és az örökölt szolgáltatásokra, például a hang- és üzenetküldésre összpontosítottak, nem pedig egyedi új szolgáltatásokra – mutatott rá Sid Chenumolu, a Dish Network technológiafejlesztési alelnöke.
 
Gordon Mansfield, az AT&T eszköz- és hozzáférés-technológiáért felelős alelnöke az 5G fejlettségét a 10-es skálán 5-ösre értékelte.
 
Miközben az Egyesült Államok összes nemzeti szolgáltatója jól kezdett hozzá az 5G bevezetéséhez, Mansfield úgy fogalmazott: „A valóság az, hogy ha megnézzük az ökoszisztémákat, illetve mindazokat a dolgokat, melyeket az 5G-re akarunk helyezni, akkor ez az, ahol hiányokkal küzdünk. Megvan a jó alap, ám azoknál az alkalmazásoknál, amelyek aztán elkezdik kihasználni és a fogyasztók kezébe adni ezt, még szükség van munkára."
 
Mansfield nem titkolta, hogy véleménye szerint ebből 2022-ben már többet látunk majd, de 2023 lesz, mire ez valóban nagyobb fokozatba kapcsol, s ez szükséges ahhoz, hogy elérjük a skálán a 10-est. Mint mondta, mindez nemcsak a hálózatról szól - az eszközökről, alkalmazásokról is, amelyek az 5G-re épülnek és még mindig sok ezekkel kapcsolatban a tennivaló.
 
A testület egyébként általánosságban egyetértett abban, hogy az 5G új rádiószabvány közelgő kiadásai megfelelő keveréket kínálnak a meglévő funkciók továbbfejlesztéseihez, melyek lehetővé teszik az 5G teljesebb megvalósítását - illetve olyan újakat, melyek például a hordható, okostelefonhoz nem kötött eszközöket és a dinamikus hálózatot valósítják meg, amely jobban támogatja a távmunkát vagy a tanulást.
 
A helyszíni vállalati alkalmazásokhoz jelenleg több hozzáférésű edge számítást (Multi-access edge computing - MEC) alkalmaznak, de ennek általában gyors bekapcsolásra van szüksége az alkalmazásokhoz, valamint a maggal való szoros illeszkedésre – mondta Mansfield, aki arra számít, hogy a MEC a fogyasztói alkalmazások terén növekedni fog a következő két évben.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.