2022. 04. 13. - 12:00

Nem korai felkészülni a 6G-re

Nem korai felkészülni a 6G-re

Noha egyelőre az 5G tart szakaszos fejlesztési és bevezetési szakaszban, a 6G-re egyáltalán nem korai felkészülni. Érdemes áttekinteni ezért a „forradalom” egyes pontjait.

Talán korainak tűnhet a vezeték nélküli kommunikációs technológia következő generációjának tervezése, hiszen az 5G egyelőre még szakaszos fejlesztési és bevezetési szakaszban van.
 
A jelenlegi generációra épülő ambiciózus célok mellett azonban valóban nem túl korai elkezdeni foglalkozni azokkal a technológiai, szabályozási, földrajzi és oktatási kihívásokkal, amelyekre szükség lesz ahhoz, hogy a mindenütt jelen lévő 6G valósággá váljon.
 
A vezeték nélküli technológia következő generációja várhatóan még gyorsabb sebességet, alacsonyabb késleltetés időt és nagyobb sávszélességet hoz majd magával – a célja, hogy azonnal hatalmas mennyiségű adatot szállítson több eszközre és eszközrő, decentralizált, intelligens hálózatokon keresztül. Olvasd el: Lendületet kaphatnak az okosváros projektek és az elsősegélynyújtók a 6G-vel
 
Előretörő innováció - Nem korai felkészülni a 6G-re
Előretörő innováció - Nem korai felkészülni a 6G-re
 
A történelem már igazolta, hogy a technológiai kutatás 10-15 évvel az új ipari szabványok kidolgozása előtt elkezdődik. Az 5G megjelenéséhez hasonlóan a 6G egy része evolúciónak számít majd, ám van,  amelyik forradalmi lesz, s összességében véve a technikai képességek lépésenkénti növekedésére számíthatunk.
 
A 6G felgyorsítja a gazdaságok és a társadalom digitalizálódását. Jelentősen közelebb viszi a világot ahhoz, hogy valóban globális és digitális közösség legyen belőle.
 
Olyan társadalmat vetít elénk, amely 2030-ra adatvezérelt lesz. Ezt a szinte azonnali, korlátlan vezeték nélküli kapcsolat lehetővé teszi. Olvasd el: Kína 2030-ban bevezetné a 6G-t
 
A 6G arra a képességre épít – s ezt nagymértékben bővíti is - , amelyet az 5G várhatóan biztosítani fog az egészségügy, a gyártás, az energetika, a közlekedés és a közbiztonság terén. Az összekapcsoltságra támaszkodik a vertikális iparágakban, már nem újdonságként vagy speciális használati esetekként, hanem mindennapi életünk szerves részeként.
 
A 6G-nek számos felhasználási esete lesz - a látáson és hangon túlmutató információkat tartalmazó holografikus kommunikációtól a digitális ikrek sokkal kifinomultabbá és alaposabbá tételéig, illetve addig, hogy megváltoztatja a gépi tanulás (ML) és a mesterséges intelligencia (MI) egyéb formái révén történő adatkihasználási módokat.
 
Az új generációs mobilkommunikáció lesz az alapja a kifinomult vészhelyzet- és katasztrófakezelésnek. Fogyasztói szempontból a mobilkommunikációt mindennapjaink még alapvetőbb részévé teszi, az autózástól a munkáig, a gyermekek oktatásán és a vacsorafőzésen át az egészségügyig, vásárlásig és banki ügyintézésig.
 
A lehetőségek végtelenek, ám még hosszú utat kell megtennünk még ahhoz, hogy a 6G valósággá váljon. Az új generációs mobilkommunikáció ígéretének beváltásához 5 kulcsfontosságú áttörésre kell koncentrálniuk a vállalkozásoknak, a kormányoknak és az innovátoroknak.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.