2022. 08. 29. - 11:20

Terahertz spektrumot használva mutatta be a 6G-t a Samsung

Terahertz spektrumot használva mutatta be a 6G-t a Samsung

Komoly demonstrációt tartott a Samsung Electronics: a Kaliforniai Egyetemmel közösen bemutatta a Terahertz spektrum alkalmazását a 6G vezeték nélküli kommunikációban.

Terahertz spektrumot használva mutatta be a 6G-t a Samsung – a nagyvállalat a Santa Barbarai Kaliforniai Egyetemmel együttműködve hozta létre, majd demonstrálta a Terahertz (THz) spektrum alkalmazását a 6G vezeték nélküli kommunikációban.
 
A közelmúltban tartott műhelymunka során a Samsung Research, a Samsung Research America és az egyetem kutatói egy végponttól végpontig terjedő, 140 GHz-es vezeték nélküli kapcsolatot mutattak be teljesen digitális sugárformáló megoldással az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers – elektroniai mérnökök szakmai egyesülete) Nemzetközi Kommunikációs Konferenciáján.
 
Ez a 140 GHz jóval magasabb, mint a 28 GHz vagy akár a 39 GHz spektrum, amelyek meglehetősen népszerűek a mai amerikai 5G-s alkalmazásokban.
 
Mindezt úgy kell érteni, hogy a milliméteres hullám (mmWave) spektrum nem túl népszerű, bár sokkal vonzóbb, mint 10 évvel ezelőtt volt - az összes nagyobb amerikai szolgáltató valamilyen mértékben használja az 5G-ben. Olvasd el: Így lépne kölcsönhatásba a 6G a jelenlegi infrastruktúrával
 
Terahertz spektrumot használva mutatta be a 6G-t a Samsung
Terahertz spektrumot használva mutatta be a 6G-t a Samsung
 
Egy biztos, a Samsung tud valamit a kitartásról, ha az újabb vezeték nélküli technológiákról van szó.
 
Az mmWave és az mmWave mobil szélessávú kommunikációra való inkubálása nagy múltra tekint vissza a texasi Samsung laboratóriumban, ahol az egyik elsőszámú szakmai lap támogatta az mmWave használatát a mobil kommunikációhoz.
 
Farooq Kahn, a Samsung Electronics Samsung kutatás-fejlesztési intézetének korábbi vezetője - aki ezután megalapította a Phazr-t -, 2011-ben Jerry Pi-vel közösen tanulmányt nyújtott be az IEEE-nek az mmWave mobilkommunikációra való felhasználásának megvalósíthatóságáról.
 
A 140 GHz egy „szép” sáv és jó kiindulópont az ilyen jellegű 6G-kutatásokhoz, mert elég távol van az 5G sávoktól, emellett nem olyan magas, mint a 300 GHz-es tartomány - vélekedett Charlie Zhang, az IEEE munkatársa, a Szabványok és mobilitási innovációk csapatának tagja a Samsung Research America-nál. A 140 GHz-es sáv jó köztes lépcsőfok – jegyezte meg. Olvasd el: 6G és terahertz-kutatás - Mit jelent pontosan ez a technológia?
 
A kutatók nemrégiben bemutatott végponttól végpontig terjedő prototípusrendszere egy 16 csatornás fázissoros adó- és vevőmodulokból állt. A sajtóközlemény szerint az éteren keresztüli teszt során a prototípus rendszer 6,2 Gbps valós idejű átviteli sebességet ért el 15 méteres távolságon, adaptív sugárirányítási képességgel.
 
A Santa Barbarai Kaliforniai Egyetemen Mark Rodwell villamos- és számítástechnikai professzor csoportja 2017-ben fejlesztette ki először a 140 GHz-es adó- és vevőegység rádiófrekvenciás integrált áramkört (RFIC) az amerikai National Science Foundation (NSF) által támogatott program részeként.
 
„A fejlett mmWave technológiákkal, különösen a 100 GHz feletti THz-es spektrummal kapcsolatos tudásunkat az eszközökre és az integrált áramkörökre összpontosítjuk, a Samsung pedig a vezeték nélküli rendszerek és a mobilhálózatok terén nyújt szakértelmet” – mondta el Rodwell közleményében.
 
A 6G esetében mindez még korai szakaszban tart, a kutatók azonban már az 5G-nél 50-szer gyorsabb adatátviteli csúcsról, valamint a késleltetési idő további csökkentéséről beszélnek.
 
Az ilyen fejlesztések lehetővé teszik a hiper-összeköttetési szolgáltatásokat és a kiterjesztett valóság (XR) élményét, valamint olyan dolgokat, mint például a nagy pontosságú mobil hologramok.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.