2009. 05. 14. - 06:01

Továbbfejlesztett Volvo XC90

Továbbfejlesztett Volvo XC90
Annak idején a Volvo XC90 úgy érkezett a szabadidőautók piacára, hogy újdonságaival új dimenzióba léptette a kategóriát. Most, három évvel később, a Volvo Cars bemutatja az XC90 továbbfejlesztett változatát, melynek szerepe, hogy továbbra is tartsa vezető pozícióját.
Tekintse meg a Volvo XC90 videóját!


Az új Volvo XC90 feladata, hogy tovább erősítse a Volvo Cars helyzetét a szabadidőautók piacán, ahol nagy sikerrel mutatkozott be első generációja.

A Volvo XC90 hatalmas siker a Volvo Cars számára. Az eredetileg tervezett évi ötvenezres termelést folyamatosan növelni kellett, és 2005-re a svéd torslandai gyár termelése már elérte a kilencvenezer darabos határt. Az új, továbbfejlesztett Volvo XC90 gyártása 2006-ban kezdődik meg. Továbbra is az Egyesült Államok lesz a kocsi legnagyobb önálló piaca, ötven százalékos részesedéssel. Ezután következik az Egyesült Királyság, Németország, Kanada és Spanyolország.

Új, csúcsminőségű soros hathengeres

 

A Volvo XC90

Volvo XC90

 

Az utóbbi három évben lépcsőzetesen - három új motorral - bővült a motorpaletta. A kompakt méretű és takarékos V8-ast (315 LE, 440 Nm), és a továbbfejlesztett öthengeres, részecskeszűrős D5 turbódízelt (185 LE, 400 Nm) most egy saját fejlesztésű, 3,2 literes soros hathengeres követi, mely az új Volvo S80-ban is bemutatkozik. Ez a csúcsszínvonalú motor ugyanakkora helyet foglal, és ugyanannyi üzemanyagot fogyaszt, mint egy öthengeres. Anyaga nagyobbrészt alumínium, teljesítménye 238 LE, nyomatéka 320 Nm. Az öthengeres, 2,5 literes turbó kivételével az összes motorváltozathoz hatfokozatú Geartronic automata váltó és Instant Traction rendszerrel kiegészített összkerékhajtás jár.

A Volvo XC90

A Volvo XC90 hatalmas siker a Volvo Cars számára


 

Élénk reakció és nagy teljesítmény
Az új, soros hathengeres motort úgy tervezték, hogy élénken reagáljon, és nagy teljesítménye mellett kiváló legyen a vezethetősége. Ezek kulcsfontosságú szempontok egy szabadidőautó vezetési élménye szempontjából. Ezzel egyidejűleg még nagyon takarékos is ez a motor. A magas biztonsági szint érdekében a motor befoglaló méretei nagyon kicsik, és a motortérben keresztben helyezkedik el.

 

A fejlett szelepvezérlés és a változó szívórendszer révén nem csak a teljesítmény nagy, hanem az üzemanyagfogyasztás is kiemelkedően jó. A szívóoldalon a szelepvezérlést VCT (változó állású vezérműtengely) és CPS (Cam Profile Switching) rendszerek határozzák meg. A CPS-ben a szívószelepek kétféle mélységben nyílnak, a motor fordulatszámától és terhelésétől függően. Kis szelepnyitásnál gazdaságosabban működik a motor, nagy szelepnyitásnál megnő az ereje. Ennek a technikának a segítségével két motort kapunk egyben. A VIS-ben (változó szívórendszer) a szívócső térfogata változtatható az aktuális vezetési helyzettől függően. Ennek segítségével a teljes fordulatszám-tartományban a lehető legnagyobb teljesítményt lehet kihozni a motorból.

A kompakt méretezés hozzájárul a jó ütközési biztonsághoz

 

A 3,2 literes hengerűrtartalom ellenére a motor méretei rendkívül helytakarékosak. Mivel a motor helyigénye kicsi, baleset esetén csökken az utastérbe történő behatolás esélye. A motor kis befoglaló méreteit úgy érték el, hogy a kiegészítő berendezéseket - a szervopumpát és a légkondicionáló kompresszorát - a motor mögötti térben, a váltó fölött helyezték el. Meghajtásukról fogaskerekek gondoskodnak, melyeket a főtengely hátsó része forgat. Ennek a megoldásnak READ (Rear End Ancillary Drive) a neve. A generátor közvetlen hajtású, és közvetlenül a motorblokkra szerelték. A rezgéscsillapítót, mely a hathengeres viszonylag hosszú főtengelyének rezgéseit csillapítja, a motorblokk belsejébe építették.

Volvo XC90

Volvo XC90 - Exkluzívabb vonalvezetés
 

Karcsúbb, exkluzívabb vonalvezetés

Az új XC90 formatervének változtatásánál az egyik cél az volt, hogy modernebbé és elegánsabbá tegyék a kocsi megjelenését. Ezt számos módosítással érték el, melyekből a legfontosabbak a gazdagabb krómozású új hűtőmaszk, és a nagyobb mértékben színezett lökhárító. A hátsó lámpákat is újratervezték, és a lökhárítóba épített fényvisszaverőket krómdíszítés veszi körül. Mostantól az XC90-es összes verziójának színezett az oldalsó díszlécezése és a kilincsei. Extraként új kerékjárati díszlécezés is rendelhető, melyet részben a kocsi színére fényeztek. A külső tükrök fényezettek, és irányjelzőt is építettek beléjük. Ezzel egyidejűleg újfajta irányjelző funkciót is beépítettek: az irányjelző karjának rövid megnyomására az irányjelző lámpa háromszor felvillan. A választható színek palettáját csillámezüst metálfényezéssel és a kizárólag az XC90-eshez rendelhető sötétkék gyöngyházzal egészítették ki. Szintén kizárólag az XC90-eshez rendelhető a Camulus elnevezésű, 8x18 col méretű alumínium kerék. Mostantól kezdve az összes kerék közepén a megújult klasszikus Volvo embléma látható. A fekete tetősínek helyett extraként szálcsiszolt alumínium is rendelhető.

 


Műszerfal

Volvo XC90 - Elegáns Utastés

 

Elegáns, és több választási lehetőséget kínáló utastér
Az utastér exkluzívabbá tételének érdekében számtalan változtatást hajtottak végre. Nemcsak a színkombinációk újak, hanem több közül is lehet választani. A jobb minőségérzet érdekében új kárpitokat mutattak be. A legexkluzívabb alternatíva a puha bőrből készült Sovereign Hide kárpitozás, melyet kontrasztos színű cérnával varrtak, és bizonyos részei perforált bőrből készültek. A középkonzolon új a kijelző és az alumíniumhatású borítás. Új díszborításokat is lehet választani, ezek egyike a Sapeli fa elnevezésű. Ezek elegánsabbá teszik az utasteret, és nagyobb választási lehetőséget adnak a vásárlónak. További választható lehetőség az óraszámlaphoz hasonló megjelenésű műszeregység, valamint a beépített iránytűs visszapillantó tükör.

 

(Forrás: volvocars.com)

 

Márkafüggetlen Autó Online


 

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.