2022. 08. 15. - 14:53

Úton a tisztább, zöldebb és gyorsabb vezetés felé

Úton a tisztább, zöldebb és gyorsabb vezetés felé

Az autonóm járművek előnyei a technológia fejlődésével egyre nyilvánvalóbbá válnak. Nemcsak biztonságosabbá és könnyebbé teszik a vezetést, hanem potenciálisan csökkenthetik a forgalmi torlódásokat, így tisztábbá és zöldebbé tehetik útjainkat.

Az autonóm járművek - többek között - azáltal segíthetnek a torlódások csökkentésében, hogy elkerülhetik a piros lámpánál való üresjáratot. Az autonóm autókkal az autósok úgy időzíthetik útjukat, hogy a lámpa zöldre váltásakor érkezzenek a kereszteződéshez, így a forgalom zavartalanul haladhat és csökken az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás.
 
 
Se a környezetünknek, se a sofőröknek nem jó a piros lámpánál állás
 
A kereszteződések ellenőrzésével kapcsolatos problémák gyakoriak a zsúfolt városokban, de kisebb utakon is gondot okozhatnak. Egy vezérlő algoritmus megtanulja, hogy olyan döntések sorozatát hozza meg, amelyek lehetővé teszik a forgalom minél zökkenőmentesebb áramlását.
 
Ez a mélytanuló algoritmus a neurális hálózat által megtanult feltételezéseket használja a jó sorozatokhoz vezető legrövidebb utak megtalálásához. A vezérlő algoritmus ezután megmondja az egyes járműveknek, hogyan gyorsítsanak vagy lassítsanak, vagy fékezzenek. Így elkerülhetőek a forgalmi dugók, amelyeket az okoz, hogy egy autó megáll a piros lámpánál.
 
 
A jövőben az autonóm járművek jelentős szerepet játszhatnak a forgalmi torlódások csökkentésében és a levegőminőség javításában.
 
 
 
H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.