2020. 07. 28. - 12:20

7 tipp - Hogyan segítsünk a gyermeknek tanulni?

7 tipp - Hogyan segítsünk a gyermeknek tanulni?

Napjainkban, amikor a koronavírus miatt a szülőknek komolyan be kellett segíteni a lurkóknak a tanulásban, különösen aktuális a kérdés: hogyan lehetnek hatékonyabbak a gyerekek?

A gyermekek különbözőek. Egy módszer, ami egyiküknél bevált, nem biztos, hogy hatékony a másiknál is. Vannak azonban hatékony tippek, amelyet minden lurkónál érdemes kipróbálni, ha segíteni szeretnénk a hatékonyabb tanulásban. Melyek ezek?
 
1.Hagyjuk a gyermeket játszani is: a gyerekeknek ma olyan játékra van szükségük, amely élesíti az elméjüket. A mai csemeték gyakran egyik tevékenységről a másikra váltanak. Igyekezzünk őket lekötni hatékony fejlesztő játékokkal.
 
2.Beszélgessünk sokat! A folyamatos beszéd a legjobb módszer arra, hogy segítsünk a gyermeknek megtanulni dolgokat. Ha csecsemő, reagáljunk a gagyogására. Első évében érdemes lassan beszélni és kissé eltúlozni a hangmagasságokat illetve a hanglejtéseket.
 
Könnyebben tanul a gyermek, ha a szülő is aktívan részt vesz fejlesztésében
Könnyebben tanul a gyermek, ha a szülő is aktívan részt vesz fejlesztésében
 
A játszótéren is meg lehet már tanítani elvont fogalmakat, például „Most közeledsz. Most messze vagy” – hintázás közben. Ha libikókázik, mondjuk, hogy most lenn van, most pedig fenn. Számoljunk, amikor beletesszük a zöldségeket a kosárba vásárláskor: ezzel segítjük a matematikai alapok elsajátítását.
 
3.Olvassunk a gyermeknek. S amikor kellően idős lesz, biztassuk őt, hogy olvasson magától.
 
4.Ismétlés, ismétlés, ismétlés: énekeljük a gyermeknek kedvenc dalait, olvassunk fel kedvelt könyveiből újra és újra. Az ismétlés elősegíti a memória fejlődését.
 
5.Válasszuk ki a lehető legjobb óvodát: a megfelelő első tapasztalat megalapozza a későbbi tanulást. Olyan óvónénire van szüksége a lurkónak, aki szerető, melegszívű és megfelelően képzett és jó programokat talál ki a kicsiknek – csoportos foglalkozások és az egyéni aktivitások terén egyaránt. Fontos tudni, hogy a legjobb tantervek hagynak teret a kreativitásnak.
 
6.Mondjunk köszönetet az óvónéninek: az óvónéni szakember, akinek jelentős befolyása van a gyermekre. Jó, ha tudja, mennyire becsüljük őt.
 
7.Csatlakozzunk egy szülői csoporthoz: azok a gyermekek, akinek a szüleik aktívan részt vesznek oktatásukban, jobban teljesítenek az iskolában.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.