2022. 08. 18. - 11:48

Csecsemők segíthetik a mesterséges intelligenciát

Csecsemők segíthetik a mesterséges intelligenciát
Az idegtudósok és a gépi tanulással foglalkozó kutatók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a csecsemőkben rejlő lehetőségek iránt, amelyek segíthetnek a mesterséges intelligencia (MI) következő generációjának felszabadításában.
A kutatások nagy része a csecsemőtanulás idegtudományát és pszichológiáját vizsgálja azzal a céllal, hogy a gépi tanulásban gyümölcsözően alkalmazható tanulságokat vonjanak le.
 
 
A gépek számára az egyik legfontosabb kihívás az, hogy a kezdetektől fogva beépített preferenciákra lesz szükségük a tanulásuk alakításához. Gazdag adathalmazokból kell majd tanulniuk, megragadva, hogy a világ hogyan néz ki, hogyan hangzik, milyen az illata, milyen az íze és milyen az érzése.
 
Ahogy a babáknak, úgy az Mi-nek is fel kell fedeznie a világot
 
A csecsemőkhöz hasonlóan nekik is fejlődési pályára lesz szükségük, az egyszerűbb feladatoktól az összetettebb feladatok és fogalmak felé haladva.
 
A rendszerek és az emberi csecsemők és gyermekek mentális fejlődése között párhuzamosságok vannak. A csecsemők és kisgyermekek folyamatosan felfedezik a környezetüket és új dolgokat próbálnak ki. Nagyon jól tanulnak a visszajelzésekből is, akár a szülőktől, akár a tanároktól, akár a saját tapasztalataikból.
 
 
A gépeknek nagy mennyiségű adathoz kell hozzáférniük ha hatékonyan akarnak tanulni. Ezeknek az adatoknak változatosnak és a valós világot reprezentálónak kell lenniük, ha a gépek pontos képet akarnak kialakítani róla. Nem támaszkodhatunk csak a felügyelt tanulásra; a felügyelet nélküli gépi tanulás is elengedhetetlen lesz.
 
Nyilvánvaló, hogy a csecsemők által irányított mesterséges intelligencia fejlesztésében nagy lehetőségek rejlenek. A kihívás most az, hogy ezeket a felismeréseket olyan gyakorlati alkalmazásokba ültessük át, amelyeket az ipar és a tudományos élet egyaránt hasznosítani tud.
 
 
H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.