Egészséges táplálkozás együtt!

A jövő generációinak egészsége és az ételekhez fűződő kapcsolatának szempontjából már gyermekkorban kiemelt jelentőséggel bír az egészséges táplálkozás. Miként a Magyar Dietetikusok Szövetsége és a NESTLÉ által végzett kutatásból is kiderült, minden negyedik iskolás gyermek túlsúllyal küzd. Ez nem csak a pszichés fejlődésre van hatással, de az általános egészségi állapotra is. A helyzet nagymértékben javítható azzal, ha a gyermekeket bevonjuk a konyhai tevékenységekbe, ezzel szinte tudat alatt sajátíthatják el az egészséges táplálkozás alapjait.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik táplálkozás téren is megfelelő szülői példát látnak, nagyobb eséllyel válnak tudatos felnőttekké, mint az étkezések minőségével kevésbé foglalkozó családok gyermekei. Odafigyeléssel és példamutatással elérhető, hogy a jövő generáció tagjai kevésbé küzdjenek súlyproblémákkal.
Egészséges alapanyagok az asztalon
A változatos, kiegyensúlyozott étkezések fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Nem csak a jó közérzet és az egészség megőrzése függenek ettől, de bizony a testsúly alakulása is. Nincs ez másként gyermekkorban sem, ráadásul éppen ez az az időszak, amikor a kicsik elsajátítják a szülői mintákat táplálkozás terén is. A legfontosabb, hogy megismertessük velük azokat az alapanyagokat, amelyek felhasználásával egészséges, értékes ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ételek varázsolhatóak az asztalra. A szénhidrátok, zsírok és fehérjék egyaránt helyet kell, hogy kapjanak a mindennapi táplálkozásban, ám korántsem mindegy, hogy milyen forrásból visszük be ezeket a szervezetbe.
A NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT PROGRAM friss kutatása alapján a megkérdezett nők mindössze 28 százaléka tartozik csak az egészségtudatos felnőttek közé, akik igyekeznek odafigyelni a napi legalább négyszeri étkezésre, és előnyben részesítik a teljes kiőrlésű élelmiszereket, a friss zöldségeket, gyümölcsöket, és a hagyományos köretek helyett inkább választják az olyan megoldásokat, mint a köles, a bulgur vagy a kuszkusz. Mindezeket az alapanyagokat célszerű megismertetni a gyermekekkel is, húsfogyasztás kapcsán pedig ajánlott előnyben részesíteni a sovány húsokat, valamint a halféléket.
Ez utóbbiak egyébként esszenciális zsírsavakban is gazdagok, melyek szintén nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozás megvalósításához. Legjobb, ha a közös családi reggelik alkalmával tejtermékek is helyet kapnak az asztalon, és persze a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről sem szabad elfeledkezni a nap folyamán.
A tanulási folyamat a konyhában kezdődik!
Az igyteljesazelet.hu által megkérdezett szakemberek is úgy vélik, hogy a gyermekek konyhai tevékenységbe történő bevonásával már nagyon sokat tehetünk az egészséges táplálkozás alapjainak elsajátításáért.
A konyha a kicsik számára egyébként is egy színes, izgalmas világ, ahol különleges színű, formájú alapanyagokkal találkozni, és a fenséges illatok, ízek is közös főzőcskére csábítanak. Természetesen ügyeljünk arra, hogy kizárólag olyan tevékenységben nyújtsanak segítséget a gyerkőcök, amelyek a használt eszközök által nem veszélyesek számukra. A közös sütés-főzés közben játékos formában juthatnak hozzá a kicsik fontos információkhoz az egészséges táplálkozás témájáról. Ezek pozitív hozadékai között pedig nem csak a tájékozottság és az egészséges étekkel szembeni nyitottság szerepelnek, hanem a normál testsúly megőrzése is.