2023. 07. 07. - 07:30

Csak egyes mesterséges intelligencia-dalokat ismernek el a Grammy díj-átadón

Csak egyes mesterséges intelligencia-dalokat ismernek el a Grammy díj-átadón

Nem ismerik el a mesterséges intelligencia által generált zenéket a Grammy-díjátadáson, amennyiben azok egyáltalán nem köthetők ember szerzőhöz.

Nem ítélnek oda díjat mesterséges intelligenciával készített daloknak a Grammy-n. Frissítették irányelveiket, melyben azt is kikötötték, hogy a kizárólag mesterséges intelligencia felhasználásával készült alkotások ne részesülhessenek díjazásban. 
 
A Recording Academy (hangfelvétel akadémia) semmilyen kategóriában nem ismeri el azokat a műveket, amelyek nem köthetők ember szerzőhöz. Olvasd el: Mesterséges intelligencia írt The Weeknd és Drake hangjával egy daltzeneszerzo_01
 
Számításba veszik ellenben a mesterséges intelligencia-elemeket tartalmazó dalokat, amennyiben ezek egy embertől származó „értelmes tartalmat” foglalnak magukba.
 
„Ha egy mesterséges intelligencia-hang énekli a dalt vagy a mesterséges intelligencia adja a hangszerelést, fontolóra vesszük a dolgot. A dalíráson alapuló kategóriában azonban az embert ismerjük el. Ugyanez vonatkozik a teljesítmény kategóriákra is – csak ember-előadó számíthat Grammy-díjra” – magyarázta Harvey Mason Jr., a Recording Academy vezérigazgatója. 
 
Hozzátette: engedélyezik majd a mesterséges intelligencia zenék és tartalmak beküldését, de a Grammy-díjakat csak olyan emberi alkotók kaphatják meg, akik kreatívan hozzájárultak a művekhez a megfelelő kategóriákban.
 
Sőt, ahhoz, hogy valaki elnyerje a tekintélyes Év albuma díjat, az alkotónak legalább 20 százalékban hozzá kell járulnia a lemezen végzett munkához - legyen az kiemelt, elismert előadó, dalszerző, producer vagy egyéb. Olvasd el: MI írta a Nirvana új dalát
 
A szabályok frissítésére szükség volt a mesterséges intelligencia által generált zene térnyerése miatt - a technológiának köszönhetően még Paul McCartney is „újraegyesült” a néhai John Lennonnal az utolsó Beatles-dalban, melyet McCartney készített Lennon hangja felhasználásával.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.