2020. 06. 25. - 09:45

Mesterséges intelligencia írta a Nirvana új dalát

Mesterséges intelligencia írta a Nirvana új dalát

Mesterséges intelligencia bot segítségével szerez számokat egy Youtuber. Korábban a Metallica, az AC/DC, most pedig a Nirvana repertoárját bővítette egy MI-dallal.

Mintha életre kelt volna Kurt Cobain – egy Funk Turkey nevű Youtuber ezúttal Nirvana-számot komponált a mesterséges intelligencia segítségével.
 
Korábban az érdeklődők hallhattak tőle AC/DC és Metallica-számot is, melyeket ugyancsak az MI-vel hozott létre.
 
A Smother című új dal szövege az együttes korábbi dalai alapján készült, míg a jellegzetes hangzást a felszerelés segítette. Az eredményt már meg is lehet hallgatni a Youtube-on.
 
 
Funk Turkey hasonló módszert alkalmazott a hamis Nirvana-szám elkészítésére, mint a korábbi két - AC/DC és Metallica - dal esetében. Kifejtette, hogy a lyrics.rip felhasználásával képezte le a Genius Lyrics adatbázist, mielőtt a Markov Chain-t alkalmazta a Nirvana stílusú dalszöveg megalkotásához. Nézd meg, milyen dal született MI-vel az eurovíziós dalfesztiválra!
 
A végeredményt ezután, mint írta, a konyhájában, egy „szikrázó, vörös, olcsó Stratocaster-on, egy rekedt mikrofonon és a ProTools régi példányán” valósította meg.
 
A dob programozását illetően Funk Turkey elmondta: a Superior Drummer 2 használatával érte el a megfelelő hangzást. „Tudom, hogy Dave Grohl utálja a számítógépes dobokat, de ez a legjobb dolog, amit szerezhettem… Sajnálom, Dave. Most is szeretlek.” –írta a Youtuber.
 
Az énekhangok megduplázódnak, enyhén összenyomódnak, melegségüket emulált tekercseken és csöveken át érik el - mesélte a YouTuber a felvétel folyamatáról. Hozzátette: „Az új pop-szűrőmet pedig a feleségem vette nekem. Ő a legjobb!”
 
A mesterséges intelligencia alkalmazásával nem először születnek művek, legyen az képzőművészeti alkotás vagy zene.
 
Björk dalában pár hónappal ezelőtt szintén szerepet játszott a mesterséges intelligencia, ez az énekesnő saját szerzeménye.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.