2023. 04. 21. - 08:20

Mesterséges intelligencia írt Drake és The Weeknd hangjával egy dalt

Mesterséges intelligencia írt Drake és The Weeknd hangjával egy dalt

Nem kis botrányt kavart a popszakmában, hogy egy mesterséges intelligencia segítségével készült dalban Drake és The Weeknd hangját klónozták.

Mesterséges intelligencia készített egy dalt, amelyben Drake és The Weenkd „énekel” – valójában azonban csak a hangjukat klónozták a szerzeményhez. Olvasd el: MI írta a Nirvana új dalátdrake_theweeknd_01
 
A neten rövid időn belül elterjedt a szám – a TikTok videómegosztón megjelent Heart On My Sleeve hallatán a rajongók először azt gondoták, véletlenül idő előtt kiszivárgott a stúdióból a dal.
 
Az igazság az, hogy egy @ghostwriter nevű felhasználó készítette, mesterséges intelligenciával. 
 
A TikTokon csaknem 8 és félmillióan nézték meg a popszámot, míg a Spotify-on 245 ezerszer játszották le – ami arra utal, hogy ráadásul sikert is aratott.
 
A popszakma felhördült az eset hallatán: szakmai szervezetet hoztak létre, s minden felületről eltávolították a dalt.
 
Az Universal Music Group, amely a zeneipar legnagyobb üzleti vállalkozása, a Spotify-t és az Apple Music-ot is felkereste, arra kérve őket, gátolják meg, hogy hozzáférhessenek könyvtáraikhoz MI-vel foglalkozó cégek. A gyanú szerint ugyanis ezeket használják szoftvereik kiképzésére az utóbbiak. Olvasd el: Björk zenéje az idővel változik - mesterséges intelligencia által
 
Tagadhatatlan, nem túl etikus, hogy valaki egy híres zenész hangjával visszaélve készítsen zenét.
 
Ráadásul nem ez az első ilyen eset, felhasználták már a mesterséges intelligenciát Kanye West, Rihanna és Beyoncé hangjának „kölcsönzésére” is.
 
Problematikus azonban, hogy maga a dal annyiban nem sért szerzői jogot, hogy vadonatúj.
 
Mindenesetre a helyzet orvoslására egy, zenészekből és művészekből álló csoport is létrejött, Human Artistry Campaign néven (kampány az emberi művészetért), azzal a céllal, hogy a fenti esetekhez hasonlóakat megakadályozza, biztosítva, hogy a mesterséges intelligencia nem avatkozik be az emberi kreativitásba.
 
 
Fotó: Instagram
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.