2022. 07. 22. - 08:30

Ehető QR-kód ismeri fel a hamis whisky-t

Ehető QR-kód ismeri fel a hamis whisky-t

Orvosbiológiai mérnökök apró, ehető QR-kódot alkottak meg, amely képes felismerni, ha hamis whisky-t iszunk.

Meghökkentő: ehető QR-kódot hoztak létre a kutatók. A Purdue Egyetem és a dél-koreai Nemzeti Mezőgazdasági Tudományok Intézetének orvosbiológiai mérnökei új rekordot döntöttek a hamisítás elleni technológia terén. whiskey_kod_1
 
Ehető selyemcímkére nyomtatott apró QR-kóddal álltak elő, amely észleli a hamis whisky-t. Olvasd el: Okos orvosbiológia - Bőrre rajzolják a mérőeszközt
 
A forradalmi biztonsági intézkedést úgy tervezték, hogy a gyártók whisky-s üvegekbe helyezzék, s a vásárlást követően a felhasználók okostelefonnal beolvashatják a QR-kódot, hogy megállapítsák, hamis az ital vagy sem.
 
Noha a találmányt még kísérleti jelleggel alkalmazzák, az ACS Central Science folyóirat közölte: ígéretes eredményekkel használható. 
 
Ez azt sugallja, hogy a címke segítségével nemcsak a hamis whisky-t lehetne leleplezni, a gyógyszerhamisítás is leküzdhető lenne.
 
„Néhány folyékony gyógyszer alkoholt tartalmaz. Ezt először a whiskyben szerettük volna tesztelni az ital magasabb alkoholtartalma miatt” – mondta el Young Kim, a Purdue Egyetem Weldon Mérnök Egészségügyi Iskola kutatási részlegének docense.
 
A projektet Kim Jungwoo Leem posztdoktori kutatótársával karöltve vezette.  
 
Együtt fejlesztették ki az ehető QR-kód címkét a fluoreszcens selyemhernyó-gubók feldolgozásával, s létrehoztak egy biopolimert – selyemfehérjéket –, amelyek képesek kódolni az információkat.
 
„A kutatók alkoholt alkalmaznak a selyemfehérjékre, hogy tartósabbá tegyék őket. Mivel tolerálják az alkoholt, a címke alakja hosszú ideig megőrizhető” – magyarázta Kim. Olvasd el: MI-vezérelt textilszálak mérhetik fel az egészséget
 
 
A szakember évek óta dolgozik hamisítás elleni intézkedéseken - azért kezdeményezte a projektet, hogy segítsen a hamis gyógyszerek és az alkohol globális növekedésével kapcsolatos fenyegetések kezelésében.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.