2023. 03. 27. - 08:30

Elkészült a világ első 3D-nyomtatott sajttortája

Elkészült a világ első 3D-nyomtatott sajttortája

Mindössze fél óra alatt készült el a világ első 3D-nyomtatott sajttortája, a Columbiai Egyetem tudósainak alkotása.

Megalkották a tudósok a világ első 3D-nyomtatott sajttortáját. Az amerikai Columbia Egyetem mérnökei számára csupán 30 percet vett igénybe az édes finomság elkészítése. 
 
A felhasznált technológia ugyanis precízen rétegzett hét ehető tintát, hogy kialakítsák a háromszög alakú formát.
 
Az alapösszetevő a graham keksz, a rétegek mogyoróvajból, Nutellából, egy kis cseresznyeöntetből,  banánpüréből, eperzseléből és tejszínhabból állnak. Olvasd el: Mesterséges intelligencia, 3D nyomtatás és lézergravírozás egyetlen robotban
 
Elkészült a világ első 3D-nyomtatott sajttortája
Elkészült a világ első 3D-nyomtatott sajttortája
 
Hogy milyen lett a sajttorta íze, azt a csapat nem osztotta meg – megvitatták azonban, hogy a kísérlet miként forgathatja fel a jövőben az élelmiszer-összeállító ipart. Olvasd el: Valódiként fogja a tárgyakat a 3D-nyomtatott robotujj
 
„Mivel a 3D-s élelmiszernyomtatás még mindig kialakulóban lévő technológia, szüksége van támogató iparágakra, mint például az élelmiszer-patronok gyártói, emellett letölthető receptfájlokra, valamint egy olyan környezetre, amelyben el lehet készíteni és meg lehet osztani ezeket a recepteket” – mondta Jonathan Blutinger, a tanulmány vezető szerzője.
 
Hozzátette: mindezt a testreszabhatósága különösen praktikussá teszi a növényi alapú húspiacon, ahol az állagot és az ízt gondosan ki kell alakítani, hogy a valódi húsokat utánozni lehessen.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.