2021. 11. 05. - 08:20

Íme három robot, amitől mindenki frászt kap

Íme három robot, amitől mindenki frászt kap

Bár napjainkban a robotok megjelenése egyre profibb, akadnak modellek, amelyeket akár egy horrorfilmben is el tudnánk képzelni.

Manapság egyre élethűbb megjelenéssel készülnek a robotok, legalábbis azok, amelyek az embert hivatottak utánozni. Gondoljunk csak Sophiára vagy a robotnővérnek szánt Grace-re, de a szexrobotok sem sokkal maradnak el mögöttük. Olvasd el: Robotbabát szülne SophiaA CB2 nevű gyermekrobot
 
Akadnak azonban modellek, amelyek láttán enyhén szólva nem a bizalom jut eszünkbe.
 
Ilyen például az Osakai Egyetem Fejlett Telekommunikációs Kutatóintézetének alkotása, a Telenoid – egy hordozható, távvezérlésű bot, amely hang- és mozgásátvitellel kommunikálja az emberek felé jelenlétét.
 
Szellemszerű fehér testével és meglehetősen valósághű szemeivel rendkívül furcsa hatást kelt, ráadásul úgy viselkedik, mintha egy túlvilági ismerőssel kommunikálna.
 
Nem sokkal marad el mögötte különös megjelenésben az Egyesült Királyságban készült Kaspar, melyet szociális robotnak szántak. A gyermekméretű humanoidot a Hertfordshire Egyetem fejlesztette ki.
 
Arra tervezték, hogy az autizmussal és egyéb kommunikációs nehézségekkel küzdő gyerekeknek szolgáljon társként, ám manökenszerű arcával, élethű frizurájával és szemével könnyen meg is ijesztheti őket. Olvasd el: Gyerekekkel is tanul az aranyos mini robot
 
Érzelmeket is képes rögzíteni a CB2, melyet ugyancsak az Osakai Egyetem készített. Ez a modell egy ún. biomimetikus testű gyerekrobot. Szemkameráival rögzíti az érzelem-kifejezéseket és igyekszik utánozni egy kétéves gyermek testi és szellemi képességeit.
 
Különféle mozdulatokat hajt végre, például a lábát lógatja egy széken ülve és mozgatja a vállát, miközben utánozza a légzést. Vagyis, meglehetősen ügyes, ám a kopasz, élethű szemű robotot megjelenése alapján kevésbé éreznénk aranyosnak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.