2022. 07. 11. - 08:30

Klónozással menthetőek lennének a veszélyeztetett állatok

Klónozással menthetőek lennének a veszélyeztetett állatok

Egy Japánban végzett úttörő kísérlet rámutatott, hogy a veszélyeztetett állatokat klónozással meg lehetne menteni a kihalástól.

A veszélyeztetett állatok megmentésében segíthet a fejlett technológia. Egy, Japánban egereken végzett kutatás rávilágított, hogy klónozással meg lehetne menteni a kihalás szélén álló fajokat. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Már robottal klónoznak sertéseket kínai tudósokallatok_1
 
Mondhatni, vissza lehetne hozni őket a kihalás közeli állapotból.
 
A japán Yamanashi Egyetem kutatóinak ugyanis sikerült egereket klónozni fagyasztva szárított bőrsejtek segítségével. Olvasd el: Nő vagy férfi? Megmondja az MI
 
A sejteket kezdetben elpusztította a fagyasztva szárítás, de a szakértők képesek voltak klónozni az embriókat, egérpetékbe fecskendezve azokat.
 
Az egerek közül 75-öt klónoztak a kísérlet végére – ez igencsak ígéretes, s reményt ad, hogy a gyakorlat segíthet a veszélyeztetett fajokon.
 
„A biológiai sokféleség fenntartása alapvető feladat. Itt és most megmutatjuk, hogy a fagyasztva szárított szomatikus sejtek egészséges, termékeny klónokat képesek létrehozni” – szögezték le a kutatás résztvevői.
 
A sikerességi arány – tehát amikor egészséges egérkölykök születtek - a vizsgálatban 0,2 és 5,4 százalék között volt, de a szakértők az alacsony számok ellenére is elégedettek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.