2021. 07. 12. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Hang-klónozás ejti a színészeket ámulatba

Mesterséges intelligencia - Hang-klónozás ejti a színészeket ámulatba

Egyre hatékonyabbá válik a hang-klónozási technológia – ami iránt komoly érdeklődést mutatnak a színészek, de a kiberbűnözők is.

Bár még keveset írnak róla, napjainkban a hang-klónozási technológia is egyre hatékonyabb. A színészeket lenyűgözi a teljesítménye – mint azt a texasi Tim Heller (29) elmondta, neki leesett az álla, amikor meghallotta saját klónozott hangját, hiszen az teljesen pontos volt.
 
A hangklónozás azt jelenti, hogy számítógépes programot használnak az ember hangjának szintetikus, adaptálható másolatának előállításához.
 
Egy beszélgetés rögzítése alapján a szoftver képes megismételni a hangot bármilyen szavak vagy mondatok előadása során.
 
A technológia fejlettsége miatt az eredmény tökéletesen precíz: a szoftver egy ember hangszínét, hangmagasságát, beszédének ütemét, áramlását, sőt a légzését is vissza tudja adni. A klónozott hang bármilyen szükséges érzelmet kifejez, legyen az harag, félelem, boldogság, szerelem vagy unalom. Olvasd el: Flörtölni tanulnak a mesterséges intelligencia algoritmusok
 
A hang-klónozás a legújabb technológia, melyben főszerepet játszik a mesterséges intelligencia
A hang-klónozás a legújabb technológia, melyben főszerepet játszik a mesterséges intelligencia
 
A fent említett Tim Heller számos rajzfilmkaraktert szólaltatott már meg, narrátorként szerepelt hangoskönyvekben és dokumentumfilmekben, de videójátékokon és filmek előzetesében is megszólal. Mint mondta, azért fordult a hang-klónozás felé, mert „jövőbiztossá” akarta tenni a karrierjét.
 
Úgy véli, mindez lehetővé teheti számára, hogy több munkája legyen. Ha például túltervezi az idejét, felajánlhatja, hogy elküldi a hangklónját egyik munka elvégzésére – így passzív jövedelmet is szerezhet magának.
 
A hangja klónozását a bostoni VocaliD nevű vállalkozás végezte el, egyike azon cégeknek, amely ilyen szolgáltatást kínál.
 
A VocaliD-t Rupal Patel alapította, a Northeastern University kommunikáció tudományok és rendellenességek tanszékének professzora. 2014-ben hozta létre a céget, klinikai munkájának kiterjesztéseként: mesterséges hangot adott olyan betegeknek, akik képtelenek segítség nélkül beszélni - mert műtét vagy betegség miatt elveszítették a hangjukat.
 
A technológiát mesterséges intelligencia vezérli - olyan szoftverek, amelyek önmagukban képesek tanulni és alkalmazkodni, s az elmúlt években jelentősen fejlődtek. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Az új hangasszisztens már kitalálja, mit szeretnénk 
 
Mindez felkeltette a szinkronnal foglalkozó művészek figyelmét. Mint Patel professzor elmondta, szakterületük a különféle hangzású hangok készítése is, például nemsemlegeseket is előállítanak. Egyedi akcentusokat és hangokat képesek alkotni.
 
A hangklónozással a színészek szavai különböző nyelvekre is lefordíthatók - ez potenciálisan azt jelentheti, hogy például az amerikai filmgyártó vállalatoknak nem kell többé színészeket bérelni filmjeik szinkronizált változatainak elkészítéséhez, hogy azokat a tengerentúlon is terjeszthessék.
 
A Resemble AI kanadai cég jelenleg 15 másik nyelvre képes lefordítani a klónozott angol hangokat.
 
A vállalat vezérigazgatója, Zohaib Ahmed elmondta: ahhoz, hogy valakinek megalkossák a minőségi hang-másolatát, a szoftvernek 10 percig kell rögzítenie a beszédet.
 
A mesterséges intelligencia a hang „megtanulásakor” számos tulajdonságot sajátít el, például a hangszínt, a hangmagasságot, az intenzitást, de mellette több ezer olyan jellemzőt tanul meg, ami számunkra sem biztos, hogy nyilvánvaló.
 
A hangklónozás egyre nagyobb kifinomultságában nyilvánvaló kereskedelmi potenciál van, de sajnos a kiberbűnözők is visszaélhetnek vele – ezen a területen számos biztonsági intézkedésre lesz szükség.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.