2022. 11. 16. - 08:30

Megmondta a mesterséges intelligencia, ki a szép

Megmondta a mesterséges intelligencia, ki a szép

Olykor meglehetősen furcsa módjai is vannak a mesterséges intelligencia alkalmazásának. Az emberi szépséget először és valószínűleg utoljára ítéltették meg vele 2016-ban.

A mesterséges intelligencia ma már számos olyan területen használatos, amely valóban igényli a robotika képességeit – így például az egészségügy, melyben rendkívül fontos a precizitás, vagy a gyárak, ahol unalmas, ismétlődő feladatokat tudnak átvenni a gépek és az MI. Olvasd el: Az MI és a szépségiparszepseg_1
 
Felfedezésének hajnalán azonban kísérleteztek egyéb dolgokkal is a kutatók. 2016-ban először – és minden bizonnyal utoljára – bízták mesterséges intelligenciára egy szépségverseny résztvevőinek a megítélését, pontozását.
 
A Beauty.AI elindítását követően nagyjából 6 ezer ember küldött be fotókat a rendszerbe több mint 100 országból, abban a reményben, hogy a mesterséges intelligencia a komplex algoritmusokkal megerősítve azt állapítja meg: az arcuk nagyon közel áll ahhoz, amit emberi szépségnek nevezhetünk. 
 
A verseny során tehát az MI-nek az interneten kellett volna megítélnie a jelentkezőket, arcuk szimmetriája, ráncaik, bőrfoltjaik és hasonló tulajdonságok alapján. Olvasd el: Kiderült, mennyire vonzóak a mesterséges intelligencia-arcok
 
Az alanyoknak nem engedélyezték, hogy szemüveget, szakállat, sminket hordjanak.
 
Rendkívül érdekes volt, hogy a mesterséges intelligencia em volt hajlandó szépnek tekinteni a sötétebb bőrű résztvevőket.
 
A 44 nyertes közül csaknem mindegyik fehérbőrű volt, volt egy maroknyi ázsiai ember és csak egynek volt sötét bőre. Ez annak ellenére alakult így, hogy bár a versenyzők többsége fehér volt, igen sok színesbőrű ember küldött be fotókat a Beauty.AI rendszerébe - köztük a legtöbben Indiából és Afrikából.
 
Az ezt követő vita újabbakat váltott ki arról, miként képesek fenntartani az algoritmusok az elfogultságokat, nem szándékos és gyakran sértő eredményeket hozva – az efféle vitáknak pedig még ma sincs igazán vége.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.