2022. 09. 09. - 08:30

Mennyit tud Mark Zuckerberg metaverzuma?

Mennyit tud Mark Zuckerberg metaverzuma?

A Meta vezetője a napokban bejelentette, hogy elindult a Horizon Worlds virtuális valóság platform – egy ingyenes játék, melynek fejlesztésére a cég eddig közel 10 milliárd dollárt költött. Ám a kezdetek negatív hozzászólásokat hoztak.

Lassan és folyamatosan bővül a Meta víziója a metaverzumról, Mark Zuckerberg azonban egyre több kritikát kap ennek kapcsán.
 
A Meta vezetője a közelmúltban bejelentette: Franciaországban és Spanyolországban már elindult a Horizon Worlds virtuális valóság platform, az ingyenes játék, amelynek fejlesztésére a cég eddig csaknem 10 milliárd dollárt költött.
 
Virtuális szelfi is érkezett a bejelentéshez Markról, avatár formában, amely azonban meglehetősen kifejezéstelen és lapos volt. Nem sokkal később az Eiffel torony és a Sagrada Familia nem túl lenyűgöző modellje jelent meg a képernyőn. A Twitterre rengeteg hozzászólás érkezett, s többségük negatív. Olvasd el: Hol tart a Metaverse és mire lehet számítani a jövőben?
 
Mark Zuckerberg avatárjai a Horizon Worlds-ben - Fotó: Meta
Mark Zuckerberg avatárjai a Horizon Worlds-ben - Fotó: Meta
 
„Gyere, dolgozz a Metánál, ahol napjaink legzseniálisabb technológusai 1995-ös szintű grafikát értek el” – jegyezte meg az egyik kommentelő. 
 
Mark Zuckerberget nem először kritizálták emiatt. 2021 decemberében a Horizon Worlds először jelent meg az Egyesült Államokban és Kanadában, s hasonló reakciókat kapott. A felhasználók avatarjait kezdetleges, lebegő torzóként adta vissza, a korai 2000-es évek videojátékait idézve. Olvasd el: Divatos holmikba öltözteti az avatárokat a Meta bolt
 
A Meta vezetője ezek után egy jóval mutatósabb, pirospozsgás, mosolygós avatárral jelentkezett, hogy újításokról számoljon be.
 
„A Horizonban és az avatargrafikában hamarosan frissítések várhatók. Többet megosztok ezek közül a Connect-en. Tudom, hogy a hét elején közzétett fotó meglehetősen alapszintű volt – nagyon gyorsan készült, hogy megünnepeljük a piacra dobást” – árulta el Zuckerberg.
 
A stílus és a minőség drámai különbséget mutat a korábbihoz képest, s felveti a kérdést: milyennek is kéne lennie a metaverzumnak és mit várhatunk reálisan.
 
Az embereknek mindenesetre 2022-ben komolyabb elvárásaik vannak a számítógép által generált képekkel (CGI-vel) szemben.
 
A mozikban ugyanis a számítógéppel készített grafika már annyira kifinomult, hogy szinte megkülönböztethetetlen a valóságtól. A számítógépes játékok pedig ugyancsak lenyűgözőek.
 
Fotó: Meta
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.