2022. 08. 22. - 08:30

Mesterséges intelligencia alkotta újra Val Kilmer hangját

Mesterséges intelligencia alkotta újra Val Kilmer hangját

A híres színész hangját mesterséges intelligencia technológiát használva hozták létre újra a Top Gun: Maverick című filmben játszott szerepéhez.

Val Kilmer hangját a Sonantic nevű cég alkotta újra mesterséges intelligencia technológia alkalmazásával, amikor szerepet kapott a Top Gun: Maverick című filmben. A sztár Tom Cruise-hoz hasonlóan a főszereplők közé tartozott az 1986-os Top Gunban, s a folytatásban is feltűnik a színen. val_kilmer_topgun_1
 
A 62 éves Val Kilmer elveszítette a hangját, amikor 2014-ben a torokrák miatt kezelték, s ennek részeként tracheotómián esett át. 
 
Így amikor a várva várt Top Gun-folytatásban ismét meg kellett személyesítenie Iceman-t, a Sonantic tech start-up cég segítségével hozták létre a beszédét. Olvasd el: Hang-klónozás ejti ámulatba a színészeket
 
„Kezdettől az volt a célunk, hogy olyan hangmintát alkossunk, amelyre Val büszke lehet – mondta John Flynn, a cég technológiai igazgatója és társalapítója. - Szerettük volna visszaadni neki a hangját, új eszközt biztosítva az előttünk álló kreatív projektekhez.”
 
A Sonantic általában úgy hoz létre hangmintát egy színész számára, hogy felveszi a forgatókönyvből felolvasott előadásokat. Val Kilmer esetében azonban, mint mondták, „egy kicsit több kézi munkára volt szükség”.
 
Megtisztították a sztár régi hangfelvételeit, majd egy „hangmotorral” megtanították a modellt, hogyan beszéljen úgy, mint a színész – ám nagyjából 10-szer kevesebb adattal dolgoztak, mint amennyivel általában szoktak. A cégnek új algoritmusokkal is elő kellett állnia a jobb minőségű hangmodell megalkotásához. Olvasd el: Visszakapta a hangját az újságíró az MI-vel
 
„Végül több mint 40 különböző hangmodellt hoztunk létre és kiválasztottuk a legjobb minőségűt és a legkifejezőbbet” – mesélte a vezető.
 
A modell elkészítése után a kreatív csapatok már képesek voltak konkrét szöveget beletáplálni, majd finomhangolni a teljesítményt. Val Kilmer nem is lehetett volna boldogabb.
 
„Olyan mesterien helyreállították a hangomat, amilyenre sosem gondoltam volna – mondta a sztár. - A kommunikáció képessége a létezésünk magja. A torokrák hatásai megnehezítették, hogy mások megértsenek engem.”
 
Hozzátette: hihetetlenül különleges ajándék számára, hogy egy számára ismerős és hiteles hangon mesélheti el a történetét.
 
 
Fotó: Instagram
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.