2021. 12. 31. - 08:30

Mesterséges intelligencia - Így reagált a legfejlettebb humanoid robot az orrbökésre

Mesterséges intelligencia - Így reagált a legfejlettebb humanoid robot az orrbökésre

Az Ameca névre keresztelt, igen fejlett humanoid robot meghökkentette tervezőit, mivel ugyanúgy reagált az orra érintésére, mint egy valódi ember.

Meglepő videót mutatott be a közelmúltban az Egyesült Királyságban működő Engineered Arts robotikai cég. A felvétel bepillantást enged legújabb, mesterséges intelligencia által vezérelt humanoid robotjának viselkedésébe.
 
A világ legfejlettebb emberalakú robotja, Ameca reagál az ember ujjakkal tett mozdulataira. Szeme a nagy felbontású kamerák segítségével pásztázza a környezetet, s képes reagálni az ujjak mozdulataira, miközben az orrbökésre idegessé is válik. Olvasd el: Robotbabát szülne az első állampolgárságot kapott android
 
„Az Ameca, melyet kifejezetten a jövőbeli robotikai technológiák fejlesztésének platformjaként terveztek, tökéletes humanoid robotplatform az ember és robot interakciókhoz – jegyezte meg a gyártó. - Ahogy a kutató közelebb viszi az ujját a robot arcához, az megragadja a kezét és elhúzza.”  Vagyis, teljesen úgy reagált, mint egy igazi ember, amikor beléptek a személyes terébe.
 
 
Az Ameca egyébként megvásárolható a mérnökök weboldalán, de eseményre is bérelhető. Jelenleg csak álló helyzetben tud működni.
 
Az első videóban, melyet közöltek róla, emberi arckifejezéseket mutat be, például mosolyog vagy összeráncolja a homlokát.
 
Ahogyan halad tovább a felvétel, látható, amint a robot „szunyókálásból ébred” és meglepettnek tűnik. A videó a kamerába való közvetlen bepillantással zárul, kissé bizarr érzést keltve a nézőkben. Olvasd el: Robotnővérek segíthetnek hamarosan az egészségügyben?
 
„Arra koncentrálunk, hogy innovatív technológiákat kínáljunk, amelyek megbízhatóak, modulárisak, frissíthetők és könnyen fejleszthetők. Az emberszerű mesterséges intelligenciának emberszerű mesterséges testre van szüksége (AI - AB). A mesterséges intelligencia és a gépi tanulási rendszerek az Amecán tesztelhetők és fejleszthetők, nagy teljesítményű trícium robot operációs rendszerünk mellett” – jegyezte meg honlapján a cég.
 
Hozzátette: a megbízhatóság kulcsfontosságú, minden robotukat úgy építették, hogy a való világban is működjön, ne csak a laborban. A moduláris architektúra lehetővé teszi a jövőbeni frissítéseket, fizikailag és szoftveresen is. Fokozzák a humanoid képességeit, mindezt anélkül, hogy teljesen új robotot kellene kitalálni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.