2023. 09. 04. - 08:30

Nehéz a matek? Az agy stimulálása segíthet

Nehéz a matek? Az agy stimulálása segíthet

Meglepő eredményre jutottak a kutatók: az agy elektromos árammal stimulálása segíthet azoknak, akik küzdenek a matematikával.

Meghökkentő: segíthet a matematikával küzdő embereknek, ha elektromos árammal stimulálják az agyukat. A kutatók a Surrey Egyetem tanulmánya keretében 102 embernek adtak ki egy sor trükkös feladatot, s mielőtt megoldották volna azokat, a csapat felének agyánál enyhe elektromos árammal stimulálták a sejteket. Olvasd el: Engedélyt kapott az "agyleolvasó" Neuralink-eszközagy_digitalis_01
 
Akik megkapták az agystimulációt, nehezebb tanulási körülmények között, de nagyjából feleannyi idő alatt válaszoltak a kérdésekre, mint azok a résztvevők, akik nem részesültek stimulációban. Olvasd el: Keményebben dolgozik az agy, ha robottal áll szemben
 
A technika csupán olyan embereknél működött, akiknek alacsony volt a sejtaktivitása az agy dorsolaterális prefrontális kéregében – vagyis olyan egyéneknél, akik hajlamosak az aritmetikával küszködni.
 
Az eredmények azt sugallják, hogy az agyba jutó elektromos áram segíthet a matematikával hadilábon álló embereknek jobban teljesíteni -, ám nem biztos, hogy ugyanilyen hatással van azokra, akik jó numerikus képességekkel rendelkeznek.
 
„Felfedeztük, hogyan működik ez az ígéretes neurostimuláció, és milyen körülmények között a leghatékonyabb a stimulációs protokoll. A felfedezés utat nyithat egy személyre szabottabb megközelítéshez az ember tanulási útján” – mondta el Roi Cohen Kadosh, a Surrey Egyetem tanulmányának vezető szerzője.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.