2023. 06. 12. - 10:55

Megkapta az engedélyt az „agyleolvasó” Neuralink-eszköz

Megkapta az engedélyt az „agyleolvasó” Neuralink-eszköz

Elon Musk Neuralink eszköze megkapta az FDA jóváhagyását - az agyleolvasó eszközt ezt követően be lehet tesztelni emberekben.

Megkapta a Neuralink az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration – FDA) engedélyét.
 
Elon Musk neurotechnológiai cége a felhatalmazással tesztelheti és beültetheti a mesterséges intelligenciával működő, hordható agyleolvasó eszközt – alkalmazhatja azt emberen végzett klinikai vizsgálatoknál.
 
A Neuralink csapata Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy - az FDA-val szoros együttműködésben végzett, hihetetlen munka eredményeként - megérkezett az engedély. Fontos első lépés ez, amely egy napon lehetővé teszi, hogy technológiájuk sok-sok emberen segítsen.
 
Klinikai vizsgálatokra egyelőre még nem toboroznak senkit – azt azonban elárulták: jelenleg arra összpontosítanak, hogy a quadriplegiában szenvedő emberek gondolataikkal irányíthassák számítógépeiket és mobileszközeiket. Olvasd el: Elon Musk agyi chipje a bénult embereken is segíthet
 
Megkapta az engedélyt az „agyleolvasó” Neuralink-eszköz
Megkapta az engedélyt az „agyleolvasó” Neuralink-eszköz
 
A Neuralink – melyet 2019-ben mutattak be először - agy-számítógép interfész (BCI) technológiájának fejlesztésén dolgozik, mely jelenleg N1 Implant  néven szerepel a honlapjukon. Lehetővé teheti az emberek számára a számítógépek irányítását és kommunikációját.
 
A csapat korábban is végzett kísérleteket, állatokon – például majommal. Prototípusokat készítettek és mutattak be, amelyek valahol a vezeték nélküli fülhallgató és a mini hallókészülék közé tehetők.
 
A Neuralink olyan interfészek létrehozásába fektet be, amelyek képesek lehetnek az emberi képességek javítására és neurológiai állapotok kezelésére – ehhez mesterséges intelligenciát használnak, valamint elektródákkal táplált szálakat illesztenek az agy neuronjaiba.
 
A Neuralink küldetése szerint az általánosított agyi interfész megalkotásának célja a „ma kielégítetlen egészségügyi szükségletekkel rendelkezők autonómiájának helyreállítása, holnap pedig az emberi potenciál felszabadítása.”
 
Az univerzális kommunikáció érdekében letölthető nyelven kívül az agyolvasó eszköz gépekbe is beépíthető, így például sebészeti robotba.
 
Az N1 Implant egy agy-számítógép interfészen alapul, melyet teljesen be lehet ültetni az agyba. Esztétikai szempontból láthatatlan, de a felhasználó számára megoldja, hogy bárhol irányíthassák számítógépüket vagy a mobilt.
 
Az eszközt egy biokompatibilis tok zárja, amely a tervezőcsapat szerint „képes kezelni az emberi szervezetnél többszörösen keményebb élettani körülményeket.” Olvasd el: A fülzúgás mellett agysérüléseken is segíthet Elon Musk agyi chipje?
 
A Neuralink célja, hogy fejlett, alacsony fogyasztású chipeket és elektronika neurális jeleket telepítsen az eszközben, amely információkat továbbíthat az agyból a dedikált alkalmazásba, s lehetővé teszi az agyból összegyűjtött adatok dekódolását.
 
Ezután segíthet felmérni, milyen vezérléseket szeretne végrehajtani a felhasználó, miközben a chipek olvassák a neuronokból érkező jeleket. S immár, az FDA jóváhagyását követően az eszköz reménybeli hatékonysága rögzíthető.
 
Az implantátum 1024 elektródát tartalmaz, 64 szálon elosztva, amelyek rögzítik az agyi tevékenységet. A Neuralink állítja: a rugalmas, ultravékony szálak minimálisra csökkentik a beültetés során keletkező károkat.
 
A hordható eszközt a fül hátuljára helyezik, így olvassa le a személy idegsejtjeibe injektált jeleket. Apró akkumulátorral és vezeték nélküli töltéssel van felszerelve, a felhasználó bárhová magával viheti és feltöltheti.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.