2022. 02. 02. - 10:30

Nyújtható és mosható akkumulátort alkottak a tudósok

Nyújtható és mosható akkumulátort alkottak a tudósok

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a kényelmes, viselhető technológiához: nyújtható és mosható akkumulátort hoztak létre a kutatók.

A hordható technológia egyre nagyobb népszerűséget szerezhet magának a jövőben. Most megérketett a mosható, nyújtható akkumulátor is, a kanadai British Columbia Egyetem (UBC) kutatóinak köszönhetően. moshato_elem_1
 
Ez az akkumulátor akkor is működik, ha kétszeresére nyújtják, vagy ha kimossák. Forradalmasíthatja a viselhető készülékeket – vélekednek dr. Ngoc Tan Nguyen és kollégái, Bahar Iranpour, Evan Cheng és dr. John Madden. 
 
„A hordható elektronika nagy piacot jelent, a nyújtható akkumulátorok pedig elengedhetetlenek fejlesztésükhöz. Mindeddig az ilyen elemek nem voltak moshatók. A kiegészítés tehát kritikus fontosságú, ha az akkumulátorok szeretnék teljesíteni a mindennapi használat követelményeit” - mondta dr. Ngoc Tan Nguyen. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Elkészült a nyújtható, mesterséges bőr
 
A rugalmasság elérése érdekében a kutatócsapat apróra őrölte az akkumulátor kulcsfontosságú vegyületeit – a cinket és a mangán-dioxidot –, majd egy gumiszerű műanyagba ágyazta.
 
Az akkumulátor ezekből a polimerekből több ultravékony réteget tartalmaz, amelyeket ugyanabból a polimerből készült burkolatba csomagoltak.
 
A konstrukció légmentes, vízálló tömítést hoz létre, amely biztosítja az akkumulátor integritását ismételt használat során.
 
A vízálló tömítés teszteléséhez az akkumulátort - Bahar Iranpour PhD hallgató javaslata alapján -, a szennyesbe dobták. Eddig 39 mosási ciklust bírt ki. „Prototípusaink tesztelését tényleges mosási cikluson keresztül hajtottuk végre otthoni, illetve kereskedelmi mosógépekben. Sértetlenek és működőképesek maradtak, ebből tudjuk, hogy ez az akkumulátor valóban ellenálló” – mondta Iranpour.
 
Nguyen a cink és a mangán-dioxid kiválasztásával kapcsolatban elmondta, azért választották ezeket, mert a bőr mellett hordott eszközök esetében ez biztonságosabb kémiának számít, mint a lítium-ion akkumulátorok, amelyek törés esetén mérgező vegyületeket bocsáthatnak ki.
 
Amellett, hogy rugalmas és mosható, az akkumulátor megfizethető is – hívta fel a figyelmet az UBC csapata. „A felhasznált anyagok hihetetlenül olcsók, így ha nagy példányszámban készül ez az újdonság, meglehetősen olcsó is lesz” – mondta dr. John Madden, az egyetem fejlett anyag- és folyamatmérnöki laborjának igazgatója, a munka felügyelője. Olvasd el: MI-vezérelt textilszálak mérhetik fel az egészséget
 
 
Az akkumulátor felhelyezhető órákra, tapaszokra, amelyek az életjeleket figyelik, valamint integrálható olyan ruházatba, amely képes aktívan megváltoztatni a színét vagy a hőmérsékletét.
 
„A hordható eszközöknek áramra van szükségük. Egy puha, nyújtható és mosható cella létrehozásával kényelmessé tesszük őket a hétköznapi viseletre” – hangsúlyozta dr. Madden.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.