2023. 03. 01. - 08:30

Szemüvegen hordható a világ legkisebb AR-eszköze

Szemüvegen hordható a világ legkisebb AR-eszköze

Megérkezett Monocle, a világ legapróbb mesterséges valóság (AR) eszköze, amelyet egyszerűen szemüvegünkre rögzítve használhatunk.

Akár egy közönséges olvasószemüvegre is rá lehet rakni a Monocle zsebméretű AR, vagyis mesterséges valóság-eszközt, melyet a Brilliant Labs technológiai csapata fejlesztett ki.
 
Sziluettje kristálytiszta, kör alakú és minden alkatrésze látható. A 43 mm széles és 9 mm vastag apró test belsejében kijelző, kamera, mikrofon, PCB és akkumulátor található, de nincs szükség semmiféle vezetékre vagy csatlakozóra.
 
A tervezési- és szoftverösszetevők nyilvánosan elérhetőek a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology - MIT) nyílt forráskódú licencének köszönhetően. Olvasd el: Hogyan teszi könnyebbé a virtuális valóság az ember életét?
 
Szemüvegen hordható a világ legkisebb AR-eszköze
Szemüvegen hordható a világ legkisebb AR-eszköze
 
A mindössze 15 g súlyú Monocle-t egyszerűen a szemhez tarthatjuk vagy szemüvegünkhöz rögzíthetjük. Bluetooth-on keresztül könnyedén csatlakoztatható mobiltelefonhoz, s néhány praktikus szenzornak köszönhetően a kialakítása is kompaktabb lesz.
 
Az eszközt 70 mAh-s akkumulátor hajtja, amely nagyjából 2 órás üzemidőt biztosít normál, várható használathoz. A vezeték nélküli fejhallgatóhoz hasonlóan újratölthető a töltőtokban - ami egy 450 mAh-s akkumulátorból áll -, mely akár 6-szor is képes frissíteni a Monocle akkumulátorát. A gyorstöltés engedélyezve van, így útközben is használható.
 
A Monocle 640 x 400 pixeles színes OLED kijelzőt tartalmaz. Van benne egy FPGA is – azaz field-programmable gate array (a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix) félvezető eszköz -, amely számítógépes látáshoz, mesterséges intelligenciához vagy grafikához konfigurálható. Olvasd el: Virtuális valóság-élményt fokoz légzésellenállással ez a maszk
 
Kiemelendők még kialakítását illetően az integrált érintésérzékelők, az 5 MP-es kamera, amely 720p videót rögzíthet, a 12 MB memória és 8 MB flash tárhely.
 
A Monocle nyílt forráskódú szoftvert futtat, a MicroPython portnak köszönhetően pedig egyszerű módszert kínál, ha el szeretnénk kezdeni használni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.