2023. 11. 01. - 08:00

Szerencsétlen baleset lett a Cruise robottaxi veszte

Szerencsétlen baleset lett a Cruise robottaxi veszte

Azonnali hatállyal felfüggesztették Kaliforniában a Cruise robottaxik működési engedélyét egy balesetet követően, amelyet nem közvetlenül a jármű okozott, de rosszul reagálta le.

Valaki elütött egy gyalogosan haladó nőt San Francisco-ban, akin ezt követően egy Cruise robottaxi is keresztülhajtott – a szerencsétlenség után az önállóan közlekedő General Motors-járművek működési engedélye azonnali hatállyal felfüggesztésre került Kaliforniában.
 
Bár az Egyesült Államokban jó pár hónapja már járják az utcákat az autonóm taxik, előfordult már, hogy balesetveszélyes helyzetet idéztek elő vagy éppen dugót produkáltak. Olyanra azonban még nem volt példa, hogy a lassítást követően – mivel a balesetet észlelte – éppen a gyalogoson álljon meg, majd vele együtt próbáljon kiaraszolni a forgalmi helyzetből. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Elindul a robottaxi San Francisco-ban
 
Szerencsétlen baleset lett a Cruise robottaxi veszte
Szerencsétlen baleset lett a Cruise robottaxi veszte
 
A szerencsétlenséget követően az NHTSA, az Egyesült Államok közlekedési hatósága arra hivatkozva függesztette fel a Cruise-ok engedélyét, hogy a járművek biztonsági szempontból nem alkalmasak rá, hogy a közúton működjenek.
 
A felfüggesztést addig fenn is tartják, amíg – megfogalmazásuk szerint – nem képes a szolgáltató megfelelni a minisztérium elvárásainak. Olvasd el: Önálló utakra indul a Waymo robottaxi Los Angelesben
 
A Cruise ezt követően elmondta: dolgoznak a problémák javításán, szoros együttműködésben a kaliforniai DMV-vel (a Kaliforniai Gépjárművek Minisztériuma) és az NHTSA-val.
 
Megjegyezték azonban, hogy éppenséggel azért fejlesztik robotjárműveiket, hogy a közlekedésbiztonságot javítsák és életeket óvjanak meg. Azt is hozzátették, hogy - mint azt éppen az NHTSA statisztikái kimutatták - a robottaxik 65 százalékkal kevesebb balesetet okoznak, mint azok a kocsik, amelyekben ember sofőr ül.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.