2023. 03. 09. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Önálló utakra indul a Waymo robottaxi Los Angelesben

Mesterséges intelligencia - Önálló utakra indul a Waymo robottaxi Los Angelesben

Megkezdi a teljesen vezető nélküli teszteléseit Los Angelesben a Waymo - így ez már a harmadik város, ahol önállóan közlekedik majd ez a robottaxi.

Teljesen önálló utakra indul a Waymo robottaxi Los Angelesben. A cég a nagy bejelentéssel a Twitteren is előállt – igaz, már 2022 októberében jelezte, hogy ez az amerikai város lesz a következő, ahol elindítja vezető nélküli tesztautóit, San Francisco, Phoenix és Phoenix külvárosa után.
 
Tekedra Mawakana, a Waymo társ-vezérigazgatója úgy fogalmazott, Los Angeles egy nyüzsgő, figyelemreméltó hely, s a társaság tapasztalatai alapján a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy megbirkózzanak az itt felmerülő vezetési nehézségekkel.
 
A cég 2023 február elején új mérföldkőhöz érkezett - járművei több mint egymillió mérföldet tettek meg vezető nélkül. Az eredmény mindössze néhány hónappal azután valósult meg, hogy San Franciscóban és Phoenixben is kiterjesztették szolgáltatási területeiket. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Zöld utat kapott a teljesen vezető nélküli Waymo robottaxi
 
Teljesen önálló utakra indul a Waymo robottaxi Los Angelesben
Teljesen önálló utakra indul a Waymo robottaxi Los Angelesben
 
Phoenix belvárosában a Waymo több mint kétszeresére növelte az utasok számára fenntartott szolgáltatási területét.
 
A vállalat 2022 augusztusában kezdett önálló fuvarokat kínálni a Phoenix belvárosában található Trusted Testers számára. Emellett megkezdte azok biztosítását Phoenix belvárosa és a Phoenix Sky Harbor nemzetközi repülőtér között.
 
San Franciscóban a cég immár teljesen autonóm utakat kínál a város nagy részén, beleértve a 17 mérföldes Crosstown Trail minden környékét. A Waymo autói 2021 augusztusa óta járnak a városban, s 2022 márciusában kezdett el teljesen autonóm utakat biztosítani a cég. Olvasd el: Elindul a robottaxi San Francisco-ban
 
A Waymo a Google önvezető autóprojektjeként indult 2009-ben. Flottájában több mint 700 jármű található - Jaguar I-PACE elektromos járművek, Chrysler Pacific hibrid kisbuszok és teherautók.
 
A cég San Franciscóban és Phoenixben egyaránt vetélytársa a GM Cruise önvezető egységének. Utóbbi 2022 decemberében jelentette be: kibővíti szolgáltatási területét a városban, hogy lefedje San Francisco nagy részét.
 
A Cruise a közelmúltban érte el az egymillió sofőr nélkül megtett mérföldet is, ezeknek a többségét San Franciscóban vezették le.
 
A Cruise a közelmúltban szintén elkezdte tesztelni az erre a célra épített Origin járművét San Francisco közútjain. Az Origin egy teljesen autonóm jármű (AV), első ülés és kormánykerék nélkül, melyet kifejezetten autonóm taxizásra terveztek.
 
Los Angelesben a Waymo a Motionalhoz csatlakozik - egy másik autonóm vezetési vállalathoz, mely vezető nélküli teszteket végez. Utóbbi teljesen elektromos IONIQ 5-alapú robottaxival fuvaroz utasokat.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.