2020. 12. 14. - 10:35

Tízből egy koronavírusos beteg tüdő- és vesekomplikációkkal néz szembe

Tízből egy koronavírusos beteg tüdő- és vesekomplikációkkal néz szembe

Azok közül, akik megfertőződnek a koronavírussal, 10-ből legalább 1 betegnél tüdő- és vesekomplikációk alakulnak ki – áll egy új tanulmányban.

Tízből legalább egy páciensnél jelentkezik tüdő- és vesekomplikáció azok esetében, akik elkapták a koronavírus-járványt - hívta fel a figyelmet a Canadian Medical Association Journal folyóirat.
 
Több mint 70 ezer ember egészségbiztosítási adatainak elemzése alapján – melyeket az Egyesült Államokban végeztek a 2020. március 1. és április 30. között koronavírus elleni kezelést kapott betegek bevonásával -, kiderült, hogy a páciensek 28 százalékánál tüdőgyulladás, 23 százalékánál légzési elégtelenség alakult ki.
 
Ráadásul, 12 százalékuknál veseelégtelenség, 10 százalékuknál szepszis jelentkezett – utóbbi egy életveszélyes, fertőzés okozta betegség, vagy több szervet érintő szisztémás gyulladás. Olvasd el: Koronavírus - Nem valószínű, hogy a gyógyulás után 6 hónapig újra megfertőződik valaki
 
A koronavírus-betegek jó részénél alakulhat ki tüdő- és vesekomplikáció
A koronavírus-betegek jó részénél alakulhat ki tüdő- és vesekomplikáció
 
„Noha a Covid-19 betegség spektruma széles, a betegek többségénél elsősorban légzési rendellenességről van szó – mondta a tanulmány társ-szerzője, William Murk, a New York-i Buffalo Egyetem Jacobs Orvostudományi és Biológiai Tudományok Karának orvostanhallgatója. – S bár megerősítettük, hogy a koronavírus valóban számos nem légzőszervi betegséghez társul, a legtöbb ilyen betegség tényleges kockázata alacsony volt”.
 
Korábbi kutatások a vírust súlyos egészségügyi szövődményekkel hozták összefüggésbe, különösen azoknál, akik a fertőzés után súlyos betegségben szenvednek. A szakemberek úgy vélik, hogy a szív, a tüdők és a vesék Covid-19-el összefüggő károsodása a vírus által kiváltott több szervi gyulladás „viharával” kapcsolható össze.
 
Murk a kollégáival 70 288 egészségbiztosítással rendelkező személy fekvőbeteg és járóbeteg-egészségügyi állításainak adatait tekintette át az Egyesült Államokban.
 
Az elemzésbe bevont páciensek átlagéletkora nagyjából 65 év, s 56 százalékuk volt nő - közölték a kutatók. Olvasd el: Koronavírus - A nők kevésbé szenvednek a tünetektől?
 
A betegek több mint felét kórházba vitték, s nagyjából 5 százalékukat kezelték intenzív osztályon. A tanulmányban résztvevő páciensek nagy része – 1-2 százalék – súlyos szív és tüdő problémákat tapasztalt, beleértve az összeomlott tüdőt, a véralvadási rendellenességeket és a szívgyulladást.
 
Úgy tűnik azonban, hogy a koronavírus nem áll összefüggésben a stroke magasabb kockázatával.
 
„A legtöbb koronavírusos betegnél a tünetek egy átlagos megfázáshoz hasonlítanak, beleértve a köhögést, lázat, torokfájást és orrfolyást” - összegezte Murk. Hozzátette: más nem légzőszervi tüneteket is tapasztalhatnak, ám a legtöbb esetben ezen problémák kockázata alacsony.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.