2021. 01. 11. - 10:30

Ezek a tünetek hónapokkal a koronavírus után is fennállhatnak

Ezek a tünetek hónapokkal a koronavírus után is fennállhatnak

Fáradtság, légzési és mentális problémák – ezek azok a tünetek, amelyek még hónapokkal azután is jelen lehetnek, hogy az ember kigyógyult a koronavírusból.

A koronavírussal diagnosztizált emberek több mint 75 százalékánál fennállhat a Covid-19 legalább egy tünete, 6 hónappal azután is, hogy megfertőződtek, majd kigyógyultak a vírusból – írta meg a The Lancet szaklap.
 
A fáradtság és az izomgyengeség a leggyakoribb tartós tünet, mely a tanulmány résztvevőinek 60 százalékát érintette. Mi több, nagyjából 4-ből 1 páciensnél alvási nehézségek vagy szorongás, depresszió is fennállt hónapokkal azután, hogy diagnosztizálták a betegséggel. Olvasd el: Immunválasz okozza a koronavírusból eredő agykárosodást
 
„Mivel a Covid-19 egy új betegség, még csak a kezdeti szakaszban tartunk annak megértésében, milyen hosszútávú hatásai vannak egy ember egészségére nézve” – mondta Bin Cao, a tanulmány társ-szerzője, a Kínai-Japán Barátság Kórház és a Fővárosi Orvosi Egyetem Nemzeti Légzőszervi Központjának professzora.
 
Számos koronavírus-tünetet kigyógyulásuk után is éreznek az egykori betegek
Számos koronavírus-tünetet kigyógyulásuk után is éreznek az egykori betegek
 
Hozzátette: elemzésük azt mutatja, hogy a betegek többsége a kórház elhagyása után is tapasztalja a vírus legalább egy tünetét, ezért a kutató kiemeli a kórház utáni ellátás szükségességét, különösen azoknál, akik súlyos fertőzésen estek át.
 
Eddig is több tanulmány dokumentálta már, hogy a koronavírusnak hosszútávú komplikációi lehetnek, az új kutatás azonban azt sugallja: mindez azokat is érinti, akik a fertőzés kevésbé súlyos formáját tapasztalták meg.
 
Egyik ilyen elemzés, melyet az az American Thoracic Society Annals közölt, rámutatott: a betegek 62 százaléka nem gyógyult ki teljesen, 47 százalékuk súlyos fáradtságot érzett 75 nappal a Covid-19 diagnózis után is.
 
A résztvevők úgy érezték, a közepes intenzitású mozgáshoz is meg kell erőltetniük magukat – kimerültséget és rossz egészségi állapotot jelentettek. Olvasd el: Tízből egy koronavírusos beteg tüdő- és vesekomplikációkkal néz szembe
 
A legérdekesebb az egészben, hogy a fenti 153 személy közül kevesebb mint az emberek felét kellett kórházban ellátni.
 
A fáradtság, a betegségérzet, a légszomj mind gyakori tünet a koronavírust követően – mondta dr. Liam Townsend, a dublini St. James Kórház fertőzés-specialistája, aki hozzátette: csakhogy ezek az utólag is jelentkező tünetek nincsenek összefüggésben a kezdeti fertőzés súlyosságával, sőt semmilyen egyéni méréssel sem, melyet diagnózisuk során a betegeken elvégeztek.
 
A Lancet-tanulmány 2020 januárja és májusa között nagyjából 6 hónapon keresztül 1.733 vírussal diagnosztizált beteg állapotát figyelte a kínai Wuhanban, ahol a járvány eredetileg kitört.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.