2020. 09. 21. - 10:55

A D-vitamin-hiány több mint 50 százalékkal növeli a koronavírus kockázatát

A D-vitamin-hiány több mint 50 százalékkal növeli a koronavírus kockázatát

Mára nem újdonság, hogy a D-vitamin hiánya igencsak emelheti a koronavírus-megbetegedés esélyét, ám az csak most derült ki, hogy milyen jelentős mértékben.

A D-vitamin-hiány nem kevesebb, mint 50 százalékkal növeli egy ember esélyét arra, hogy megfertőződjön a koronavírussal – tudatta a PLOS ONE szaklap.
 
A tanulmányban több mint 190 ezer ember bevonásával készült, mindannyian átestek Covid-19 szűrésen, s azoknak, akiknek D-vitamin-szintje az ajánlottnál alacsonyabb volt, csaknem 13 százalékánál mutatták ki a betegséget. 
 
Összehasonlításképpen, azoknak, akiknél a D-vitamin szint megfelelő volt, csupán 8 százaléka lett fertőzött, míg akiknél a D-vitamin szint még soknak is bizonyult, 6 százalék betegedett meg. Olvasd el: 6 jel, hogy D-vitamin-hiánnyal küzdünk
 
A D-vitamin legfontosabb forrása a napsütés - de ha nincs belőle elég, pótolni kell
A D-vitamin legfontosabb forrása a napsütés - de ha nincs belőle elég, pótolni kell
 
A kutatók összességében megállapították, hogy a D-vitamin-hiánnyal küzdőknek 54 százalékkal nagyobb az esélye a koronavírus elkapására, mint azoknak, akiknél e vitamin szintje megfelelő.
 
Dr. Michael F. Holick, a Bostoni Egyetem pszichológia professzora, a tanulmány társszerzője elmondta: már azzal, hogy beszerzünk a gyógyszertárból D-vitamin kiegészítőt és az előírtaknak megfelelően szedjük, jelentősen csökkenthetjük e potenciálisan halálos betegség elkapásának lehetőségét.
 
Holick hozzátette, hogy a módszer ugyanolyan jó, ha nem jobb, mint amit a potenciális vakcina tehet majd a védelem szempontjából. Olvasd el: A D-vitaminnak mindig ideje van?
 
A D-vitaminról ismert: fokozza az immunrendszer működését és a legújabb kutatások szerint ez segíthet megelőzni a légúti fertőzéseket, például az influenzát és az új koronavírust.
 
A javasolt D-vitamin adag csecsemők és gyermekek számára naponta 400–1000 IU (nemzetközi egység), a tinédzsereknek és a felnőtteknek 1500-2000 UI javasolt minden napos szedésre.
 
A legtöbb ember számára a napsütés a D-vitamin elsőszámú forrása, ám igen sok hely van a világon, ahol nem éri kellő mennyiségű nap a lakókat – ezeken a területeken különösen oda kell figyelni a kielégítő D-vitamin szintre.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.