2022. 05. 04. - 09:20

A gyorsgyaloglás 16 évvel megfiatalít?

A gyorsgyaloglás 16 évvel megfiatalít?

A gyorsgyaloglás hatására egy adott ember akár 16 évvel fiatalabbnak érezheti magát a valós koránál – állítja egy új tanulmány.

Tovább élhetünk, ha gyakoroljuk a gyorsgyaloglást – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint az így gyaloglók – vagy azt sportként űzők - akár 16 évvel fiatalabbnak érezhetik magukat annál, ahány évesek valójában.
 
Egy több mint 405 ezer felnőtt bevonásával végzett tanulmány egyértelmű kapcsolatot fedezett fel a gyorsabb járás és a csökkent biológiai életkor között – utóbbi a sejtjeink valódi életkorát mutatja meg. 
 
Azoknak a résztvevőknek, akik 4 mérföld/órás tempóval sétáltak, hosszabb telomerük volt. A telomerek a kromoszómák végén lévő „sapkák”, amelyek megvédik őket a károsodástól. Olvasd el: Az állkapocs újrahangolása az öregedő arcot is fiatalíthatja
 
A gyorsgyaloglás 16 évvel megfiatalít?
A gyorsgyaloglás 16 évvel megfiatalít?
 
A kutatás azt sugallja, hogy egy személy 16 évvel fiatalabbnak érezheti magát a rendszeres, gyors sétáknak köszönhetően.
 
A tudósok a biológiai életkor mutatójának tekintik a telomer hosszát – s már korábban összefüggésbe hozták az öregedéssel összefüggő, számos tünettel. Olvasd el: Hosszú élet - Három dolog kell hozzá
 
Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a Communications Biology folyóiratban megjelent tanulmány nem utal arra, hogy a gyorsabb séta miatt hosszabb ideig élne az ember, de korábbi eredmények alapján van kapcsolat a kettő között.
 
A szakemberek mindenesetre mindenkit arra biztatnak, hogy növeljék lépéseik számát egy adott idő alatt, azaz járjanak gyorsabban. Például menjenek tempósabban a buszmegállóig – mondta dr. Paddy Dempsey, a Leicesteri Egyetem vezető szerzője.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.