2017. 06. 06. - 10:35

A keserű válást a gyerekek immunrendszere is bánja

A keserű válást a gyerekek immunrendszere is bánja

A rosszul intézett válásoknak komoly negatív hatása lehet a csemeték immunrendszerére nézve. Sőt, növeli annak esélyét, hogy felnőttként gyakrabban legyen megfázva – mutatott rá egy új tanulmány.

Nem újdonság, hogy a szülők válása megviseli a gyermekeket. Már csak az a kérdés, mennyire – a keserves, sárdobálással teli különválások alaposan rányomják bélyegüket a gyermekre. Kutatók szerint az immunrendszerük látja kárát a negatív hatásoknak, s mindez annak az esélyét is növeli, hogy a lurkók felnőttként sűrűbben küzdjenek megfázással.

„A korai életszakaszban bekövetkezett stresszes élmények beavatkoznak pszichológiai- és gyulladásos folyamatokba, melynek köszönhetően nő a rosszabb egészségi állapot és a krónikus betegségek kialakulásának valószínűsége is” – magyarázta Michael Murphy, a Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatója.

Ha a szülők válása csúnya volt, megsínyli a gyermek immunrendszere

Ha a szülők válása csúnya volt, megsínyli a gyermek immunrendszere

Hozzátette, tanulmányuk még egy lépés előrehaladást jelent afelé, hogy megértsék, miként befolyásolja a családban tapasztalható stressz egy gyermek betegségekre való hajlamát 20-40 évvel később. A pszichológia posztdoktora erről az egyetem sajtóközleményében számolt be.

A tanulmány arra is rámutatott: azok a gyermekek, akiknek a szüleik elváltak és nem is beszélnek egymással, különösen ki vannak téve a felnőttkori megfázás megnövekedett kockázatának.

Egy korábbi tanulmány arról számolt be: azok a felnőttek, akik gyermekként élték át szüleik válását, nagyobb eséllyel lettek betegségekre hajlamosak. A szerzők azt remélik, a jelenlegi munka segít a miértre is választ kapni.

A tanulmányban több mint 200 egészséges felnőtt vett részt, egy gyakori megfázás vírusnak voltak kitéve. Azok az alanyok, akiknek szülei elváltak és nem is beszéltek egymással az illető gyerekkorában, több mint háromszor nagyobb eséllyel kapták el a betegséget, mint akiknek anyja és apja együtt maradt.

A tanulmány összefüggést talált, de ez még nem ok-okozati.

Hajlamosabb lesz a betegségekre a gyermek később, ha szülei nem is beszéltek egymással

Hajlamosabb lesz a betegségekre a gyermek később, ha szülei nem is beszéltek egymással

„Eredményeink az immunrendszert célozzák meg, amely fontos szerepet játszik egy családi konfliktus hosszútávú negatív hatásaiban" – mondta Sheldon Cohen, a Carnegie Mellon pszichológia professzora.

„Arra is rámutatnak az eredmények, hogy a válások nem egyformák. Ha a kommunikáció folytatódik anya és apa között, az akadályozza a káros hatásokat a gyermekek egészsége tekintetében” – tette hozzá a szakember.

A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

A magányos embert jobban megviseli a nátha

Rossz hatású a városi élet a tinédzserekre?

Sok mindent befolyásol az apa életkora

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.