2021. 02. 24. - 10:35

A koronavírus 4-7 napig túlél a műanyag-, acél és üvegfelületeken

A koronavírus 4-7 napig túlél a műanyag-, acél és üvegfelületeken

A parkok, bevásárlóközpontok, éttermek, várócsarnokok mind veszélyt jelenthetnek a koronavírus terjedése szempontjából, tekintve, hogy az akár 7 napig is képes túlélni a különféle felületeken.

Úgy tűnik, az új koronavírus sokkal kevesebb ideig marad életben olyan porózus felületeken, mint a papír és a ruhák, mint az át nem eresztő típusúakon – ilyen például az üveg, rozsdamentes acél a műanyag – állapította meg az indiai, Bombay-i Technológiai Intézet.
 
Ezért a nyilvános helyek, például bevásárlóközpontok, éttermek, várók nagyobb veszélyt jelenthetnek az emberekre nézve, hiszen tele vannak az utóbb említett felületekkel.
 
A SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid-19 légúti cseppeken keresztül terjed. A vírussal terhelt cseppek bevonatot képeznek egy felületre hullva, amely a fertőzés terjedésének forrása lehet. Olvasd el: A 20-49 év közöttiek terjesztik legjobban a koronavírust
 
A Physics of Fluids szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók a cseppek száradását követték nyomon át nem eresztő, illetve porózus felületeken. Kiderült, hogy a cseppek jóval kevesebb ideig maradtak folyadék állapotúak porózus felületen – ez kevésbé kedvez a vírus túlélésének.
 
A várótermek, éttermek és egyéb nyilvános helyek nagyobb veszélyt rejtenek a koronavírus szempontjából
A várótermek, éttermek és egyéb nyilvános helyek nagyobb veszélyt rejtenek a koronavírus szempontjából
 
Ugyanakkor, a vizsgálat alapján a vírus üvegen 4  napig, műanyagon és rozsdamentes acélon 7 napig is képes túlélni.
 
Papíron és ruhán a becslések szerint csak 3 órán, illetve 2 napon át tartott ki a koronavírus.
 
„Vizsgálatunk alapján azt javasoljuk, hogy a kórházakban és irodákban lévő, át nem eresztő anyagokból - például üvegből, rozsdamentes acélból vagy laminált fából - készült bútorokat porózus anyaggal, például ruhával borítsák be, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát azok megérintésekor- mondta el a tanulmány szerzője, Sanghamitro Chatterjee, az IIT Bombay munkatársa.
 
Ugyanez ajánlható a nyilvános helyek esetében is - például parkokban, bevásárlóközpontokban, éttermekben, valamint vasúti vagy repülőtéri üléseknél. Ezeket is tanácsos lenne ruhával bevonni a betegség kockázatának mérsékléséért. Olvasd el: A fúrófej lassúbb forgása csökkentheti a koronavírus terjedését?
 
A kutatók szerint a cseppek folyadéktartalmának 99,9 százaléka az át nem eresztő és a porózus felületeken is elpárolog az első percekben. Ám ezen kezdeti állapotot követően egy mikroszkopikus, vékony maradék folyékony filmmé válik és életben maradhat a szilárd felületeken.
 
A maradék vékony film elpárolgása sokkal gyorsabb a porózus felületeknél, mint az át nem eresztők esetében.
 
A kutatók rámutattak, hogy a vizsgálati eredmények - például a csepp folyadékfázisának papíron tapasztalható, nagyjából 6 órás élettartama - különösen relevánsak bizonyos helyszíneken, például az iskolákban.
 
Bár ez az időtartam rövidebb, mint bármely áteresztő anyagé - például az üvegé, amelynek folyadékfázisú élettartama nagyjából 4 nap - ez hatással lehet a notebook-ok cseréjére is.
 
Sőt, a kutatók okos ötletnek tartanák, ha a döntéshozók megfontolnák az iskolák újranyitásának biztonságos intézkedéseit, de hasonló a helyzet a bankjegy-automatákkal kapcsolatban is.
 
A világszerte szállításhoz használt kartondobozok ugyanakkor viszonylag biztonságosnak tekinthetők, mivel gátolják a vírus túlélését.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.