2021. 03. 29. - 10:35

A maszkviselés az allergiaszezon hatásait is megelőzheti?

A maszkviselés az allergiaszezon hatásait is megelőzheti?

Több előnye is van a maszk viselésének amellett, hogy nem fertőzünk meg másokat koronavírussal: szakértők szerint segít a szezonális allergiák kivédésében.

A súlyos tavaszi allergia ellen is hasznos szolgálatot tesz a maszkviselés – mutattak rá a kutatók a közelmúltban. Vagyis, hordása jár plusz előnnyel is, amellett, hogy nem fertőzzük meg egymást a koronavírussal.
 
Számos páciens, aki egyébként mindig küzd tavaszi allergiával, egészen jól érzi magát az idén. Több időt tölt beltérben, kinn pedig maszkot visel, s ez csökkenti a tüneteit – hangsúlyozta dr. Do-Yeon Cho, a Birmingham-i Alabamai Egyetem fül-orr-gégészetének professzor asszisztense.
 
„Egy 2020-ban megjelent tanulmány rávilágított, hogy az ápolók körében az allergia, vagy ismertebb nevén szénanátha tünetei jelentősen csökkentek az arcmaszk használatával a koronavírus-járvány idején – mondta el Cho az egyetem sajtóközleményében. Olvasd el: A maszkviselés nem akadályozza a légzést
 
A szezonális allergia ellen is jó védelmet nyújthat a maszk viselése
A szezonális allergia ellen is jó védelmet nyújthat a maszk viselése
 
Az arc eltakarásának bármilyen típusa jelentős mértékben mérsékeli annak lehetőségét, hogy a pollenek és allergének bejussanak az ember orrába és szájába – hívta fel a figyelmet. Fontos azonban, hogy levételekor ne érintsük meg a maszk elülső oldalát, vagy az újrahasználás során ne fordítsuk meg azt.
 
Egyéb trükkök is bevethetők a tavaszi allergiás tünetek csökkentése érdekében.
 
A legfontosabb, hogy legyünk tisztában vele, pontosan mely allergénekre vagyunk érzékenyek. Korlátozzuk a szabadtéri tevékenységeinket, amennyiben odakint magas a pollenkoncentráció.
 
Ma már a legtöbb időjárás-jelentés beszámol a pollenkoncentrációról is, segítve az allergiásoknak. Sokat segítenek a magas hatásfokú HEPA-légszűrők is, melyek lecsökkentik az allergéneknek való kitettséget.
 
Mielőtt az allergia szezon elkezdődne, érdemes elkezdeni javasolt gyógyszereink szedését. Ezzel megelőzhetjük, hogy szervezetünk hisztaminokat és egyéb vegyi anyagokat szabadítson fel, melyek allergiás tüneteket okoznak. Olvasd el: Mit vessünk be, ha viszketünk nyáron?
 
Mielőtt aludni térünk, zuhanyzás mellett érdemes hajat is mosnunk – hogy lemossunk magunkról minden pollent.
 
„Hazaérkezéskor célszerű ruhát váltani, sőt kiöblíteni az orrot sós oldattal – tanácsolta dr. Cho. – Az ágyneműnket és a ruhánkat mindig forró, szappanos vízben mossuk, s ha lehet, szárítógépben szárítsuk meg, ne odakint.”
 
Amikor az idő melegszik, az eddig szunnyadó fák „újraélednek”, pollent engednek a levegőbe.
 
A tavaszi záporok „elmoshatják” a pollent, s meggátolhatják, hogy azok a levegőben sodródjanak, azonban az esőből származó páratartalom hasonló tüneteket okozhat azoknál, akik a porra és penészre érzékenyek – tette hozzá a szakember.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.