2021. 03. 08. - 10:00

Kiderült: a maszkviselés nem akadályozza a légzést

Kiderült: a maszkviselés nem akadályozza a légzést

Lélegezzünk könnyen a koronavírus idején is - egy új tanulmány megerősítette, hogy a textil vagy orvosi maszk viselése nem akadályozza a légzést.

A szakemberek mindenkit arra biztatnak: lélegezzen könnyedén, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt ma már szinte mindenütt maszkot kell viselni.
 
Egy új tanulmány megerősítette, hogy legyen az orvosi vagy textilből készült maszk, nem gátolja a szabad légzést. 
 
A következtetést Ohio-i kutatók vonták le, miután 50 felnőttel végeztek tesztet. Átlag életkoruk 33 év volt, s maszkkal, illetve anélkül is végeztek velük vizsgálatot. A résztvevők egyharmada krónikus egészségügyi állapottal küzdött, így például asztmával. Olvasd el: Koronavírus - az N95-ös maszkot dicsérik
 
A maszkviselés nem akadályozza a légzést a kutatók szerint
A maszkviselés nem akadályozza a légzést a kutatók szerint
 
Az önkéntesek pulzusát, oxigénszintjét és szén-dioxid-szintjét hat darab, 10 perces teszt során mérték – miközben csendben ültek, majd gyorsan gyalogoltak maszk nélkül; ezt követően úgy, hogy szintén csak ültek, illetve gyorsgyalogoltak textilmaszkban; az utolsó teszt alkalmával az ülés és a gyorsgyaloglás is orvosi maszkban történt.
 
Egyik alanynál sem tapasztaltak alacsony oxigén- vagy magas szén-dioxid-szintet a vérben, pihenés vagy maszkkal járás közben. Olvasd el: Hogyan tisztítható tökéletesen az arcmaszk?
 
A jelentős mértékben rendellenes oxigén- vagy szén-dioxid-szint kialakulásának kockázata maszkviselés során gyakorlatilag a nullával egyenlő - mondta el dr. Steven Shein, a vizsgálat vezetője, a Cleveland-i Egyetemi Kórház Szivárványos Baba és Gyermekkórház kritikus ellátást biztosító gyermekgyógyászatának​​ osztályvezetője.
 
Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a maszk hordása segít megakadályozni a koronavírus terjedését, ám az is egyértelművé vált, hogy az emberek kellemetlennek tartják és aggódnak az esetleges légzési zavar miatt, amelyet a viselés során tapasztalnak.
 
Dr. Steven Shein megjegyezte: abban bíznak, a megállapítások megnyugtatóak lesznek az emberek számára: a szervezet képes megfelelő mennyiségű oxigént és széndioxidot biztosítani a maszkviselés során is.
 
A tanulmányt a PLOS ONE lap közölte.
 
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.