2023. 03. 08. - 10:35

A mellrák kemoterápia hatékonyságát is megjósolhatja a mesterséges intelligencia

A mellrák kemoterápia hatékonyságát is megjósolhatja a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia-technológiát fejlesztettek ki a Waterloo Egyetem mérnökei annak előrejelzésére, előnyös lesz-e a mellrákban szenvedők számára a műtét előtti kemoterápia.

Megjósolhatja a mellrák-kemoterápia hatékonyságát a mesterséges intelligencia. A Waterloo Egyetem mérnökei MI-technológiát fejlesztettek ki, amely előrejelzi, előnyös lesz-e az operációt megelőző kemoterápia a mellrákos betegek számára.
 
Az új mesterséges intelligencia algoritmus a dr. Alexander Wong vezette, nyílt forráskódú Cancer-Net kezdeményezés része.
 
Segíthet elkerülni a kemoterápia súlyos mellékhatásait azoknak, akik számára az nem lenne hatékony és megnyithatja az utat a megfelelő műtéti eredmények irányába.
 
„Napjainkban igen nehéz meghatározni a megfelelő kezelést egy adott emlőrákos beteg esetében, s kulcsfontosságú, hogy elkerüljük a szükségtelen mellékhatásokat, olyan kezelésekből eredően, amelyek valószínűleg nem járnak valódi előnyökkel az adott páciens számára” - mondta Wong, rendszertervező mérnök professzor. Olvasd el: Mellrák diagnózis - A mesterséges intelligencia túlszárnyalta az orvosokat
 
A mellrák kemoterápia hatékonyságát is megjósolhatja a mesterséges intelligencia (a kép illusztráció)
A mellrák kemoterápia hatékonyságát is megjósolhatja a mesterséges intelligencia (a kép illusztráció)
 
„Egy mesterséges intelligencia-rendszer, amely segíthet megjósolni, hogy valószínűleg jól reagál-e egy adott kezelésre a beteg, megadja az orvosoknak az eszközt, amely a legjobb, személyre szabott kezelést írja elő a páciens számára a gyógyulás és a túlélés javítása érdekében” – tette hozzá.
 
A projektet a Vision and Image Processing (VIP) Lab végzős hallgatója, Amy Tai vezette. Ennek során a mesterséges intelligencia-szoftvert olyan emlőrák képekkel képezték ki, amelyeket Wong és csapata talált fel a szintetikusnak nevezett, új mágneses képrezonancia módszerrel: a korrelált diffúziós képalkotással (CDI).
 
A régi emlőrákos esetekről készült CDI-képekből, valamint az ezek kimenetelére vonatkozó információk alapján a mesterséges intelligencia megjósolja, hogy az operáció előtti kemoterápiás kezelés előnyös lesz-e az új páciensek számára a CDI-képeik alapján. Olvasd el: Mellrák diagnosztika - Mást lát az orvos és a mesterséges intelligencia?
 
A neoadjuváns kemoterápiaként ismert műtét előtti kezelés csökkentheti a daganatok számát, hogy lehetővé, vagy könnyebbé tegye a műtétet és mérsékelje a nagyobb operációk, például a mastectomiák szükségességét.
 
„Meglehetősen optimista vagyok a technológiával kapcsolatban, mivel a mélytanuló mesterséges intelligencia képes meglátni és felfedezni a mintákat, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy részesül-e az adott kezelésből egy beteg” - mondta Wong, a VIP Lab, valamint a Canada Research Chair mesterséges intelligencia és az orvosi képalkotás vezetője.
 
A szakemberek egy, MI-vel foglalkozó jelentős nemzetközi konferencia részeként mutatták be tanulmányukat a közelmúltban.
 
Az új mesterséges intelligencia-algoritmus és a mellrákról készült CDI-képek teljes adatkészlete nyilvánosan elérhetővé vált a Cancer-Net kezdeményezésen keresztül, így más kutatók segíthetik a terület előrehaladását.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.