2016. 11. 14. - 12:40

A reggeli kihagyása hizlalja a gyerekeket?

A reggeli kihagyása hizlalja a gyerekeket?

Az elmismásolt, vagy teljesen kihagyott reggeli összefüggésbe hozható gyermekeknél az elhízás megnövekedett kockázatával – világítottak rá angol tudósok.

Jobban oda kellene figyelni a csemeték reggeliztetésére – ez derült ki abból a tanulmányból, amelyet a londoni University College kutatói végeztek el a közelmúltban. Felfedezték ugyanis, hogy a reggeli kihagyása a gyermekkori elhízás megnövekedett kockázatát hozza magával.

A Pediatrics szaklapban közzétett tanulmány keretein belül a kutatócsoport kiderítette, hogy ha nem fogyasztanak a kicsik reggelit, az a súlygyarapodás lehetséges rizikójával jár, az anya terhesség alatti dohányzása illetve a gyermek rendszertelen esti elalvása mellett.

A tartalmas reggeli jótékony hatású a testtömegindexre is

A tartalmas reggeli jótékony hatású a testtömegindexre is

A tanulmány szerint a megzavart rutin – amelyet a kusza, nem rendszeres lefekvés és a reggeli kihagyása is jól példáz – befolyásolhatja a hízást, mégpedig a megnövekedett étvágy és az energia-dús élelmiszerek fogyasztásán keresztül.

Minderről Yvonne Kelly vezető kutató beszélt sajtóközleményében. „A felfedezések alátámasztják: szükség van beavatkozásra, stratégiákra, hogy a testtömegindexet (BMI) befolyásolhassuk.”

A kutatócsoport BMI pályákat elemzett, 16 936 résztvevő adatainak segítségével, akik eredetileg a Millennium Cohort tanulmány résztvevői voltak, 3-11 év közötti átlagos életkorral. Miután összegyűjtötték az adatokat, a kutatók regressziós (visszavezetős) modellekkel becsülték fel a BMI pályákat.

A részt vevő gyermekek 83 százaléka stabil, nem túlsúlyos BMI-vel rendelkezett, míg 13,1 százaléknál mérsékelt növekedés volt megfigyelhető a testtömegindexet illetően. 2,5 százalékuknál tartósan emelkedő BMI-t tapasztaltak. A legkisebb csoport BMI-je, 0,6 százaléké, már az elhízott csoportba tartozott.

A zabpehely joghurttal és gyümölccsel szintén jó választás reggelire

A zabpehely joghurttal és gyümölccsel szintén jó választás reggelire

Miközben a csoport beismerte, hogy a tanulmány eredményei nem tökéletesen meggyőzőek, fenntartja a felfedezést, amely demonstrálja a potenciálisan negatív hatásokat a gyermekek súlyának fejlődésére.

Érdemes belegondolni abba is, hogy a gyermekkori elhízásnak hosszútávú következményei vannak – később rosszabb mentális egészséget is eredményezhet, amellett, hogy egy túlsúlyos gyermeknek alacsony az önbecsülése és hajlamosabb a kockázatos magatartásokra – így például a dohányzásra is.

Kapcsolódó cikk:

Jobban olvas a gyerek, ha ilyen az étrendje?

A sok fehérje elősegíti a fogyást?

A stresszes partner felér egy fogyókúrával?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.