2021. 11. 15. - 10:00

A sziklahal jelentheti a hosszú élet titkát?

A sziklahal jelentheti a hosszú élet titkát?

Az örök élet kulcsát jelenthetik a különös kinézetű sziklahalak. Új kutatások szerint genetikájuk miatt ezek az állatok több mint 200 évig élhetnek.

Meglepő dolgot „tud” a sziklahal, melynek titkára igyekeznek rájönni a kutatók. Az új tudományos vizsgálódások azt mutatják: ezen állatok genetikája hozzásegíti őket ahhoz, hogy több mint 200 évig éljenek.
 
A sziklahal úgy fest, akár egy óriásira nőtt aranyhal, s olyan géneket rejthet, amelyek befolyásolhatják az élettartamot. Olvasd el: Hosszú élet - 3 dolog kell hozzá
 
A sziklahalak akár 200 évig is elélnek génjeiknek köszönhetően
A sziklahalak akár 200 évig is elélnek génjeiknek köszönhetően
 
Mivel több mint 200 évig is életben maradhat, a leghosszabb életű állatok közé tartozik a Földön. Most szakértők úgy vélik, a halak egyedi genetikai felépítésével akár az emberek is tovább élhetnének.
 
A tudósok szerint 137 gén létezik, amelyek meghosszabbítják az élettartamot, azzal, hogy a sziklahalat nagyobbra növesztik és ellenállóbbá teszik a környezeti változásokkal szemben. Olvasd el: Hogy szabaduljunk meg a negatív gondolatoktól?
 
„Az emberek általában tovább élnek, mint a legtöbb gerinces, azonban a sziklahalak stratégiákat kínálhatnak számunkra ennek fejlesztéséhez, javításához” – fogalmazott Peter Sudmant professzor, a Berkely-i Kaliforniai Egyetem tudósa. 
 
Hozzátette, hogy a sziklahalban talált genetikai adaptációk azt mutatják, a DNS-rendbehozás javítására és a gyulladás szabályozására irányuló stratégiák javíthatják az egészséget és meghosszabbíthatják az élettartamot.
 
„Itt van egy lehetőség, arra, hogy elgondolkodjunk rajta, hogyan hathatnak ezek a gének a saját testünkben” – mondta a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.