2021. 02. 22. - 10:35

A túl sok éjszakai fény növeli a pajzsmirigyrák esélyét?

A túl sok éjszakai fény növeli a pajzsmirigyrák esélyét?

Bár a nyüzsgő, élettel teli városi területeknek megvannak az előnyeik, a túl sok éjszakai fény árthat az egészségünknek – mutatott rá egy új kutatás.

Tagadhatatlan, hogy a nyüzsgő városi létnek megvannak a maga előnyei. Ugyanakkor, az állandó éjszakai fény miatt komoly árat fizethetünk – állítja egy új tanulmány.
 
A Cancer folyóiratban közölt kutatás eredménye arra világít rá, hogy a túl sok éjszakai fény bizony nincs jó hatással egészségünkre, sőt. A szakemberek összefüggésbe hozták a mesterséges fény túlzott mennyiségét a pajzsmirigyrák megnövekedett kockázatával.
 
A kutatás korábbi tanulmányokra épült, amelyek kapcsolatot találtak az éjszakai fény műholdas segítséggel mért magasabb szintje és a mellrák megemelkedett rizikója között. Egyes emlőrákoknak pedig lehet közös, hormonfüggő mechanizmusuk a pajzsmirigyrákkal.
 
Eredményeik ugyan – miszerint az éjszakai fény pajzsmirigyrákot okozhat - nincsenek bizonyítva, de van összefüggés a kettő között. A kutatók úgy vélik, az ember hormonjait érintő fény-alapú zavarok és a természetes cirkadián – nappali és éjszakai – ritmusok szerepet játszhatnak ebben. Olvasd el: Echoterápia - vágás nélkül is hatékony
 
Növelheti a pajzsmirigyrák kockázatát a folyamatos éjszakai fény?
Növelheti a pajzsmirigyrák kockázatát a folyamatos éjszakai fény?
 
„Tekintettel a megalapozott bizonyítékokra, melyek alátámasztják az éjszakai fényterhelés és a cirkadián zavarok szerepét, abban bízunk, tanulmányunk motiválni fogja a kutatókat az éjszakai fény és a daganatos, illetve más betegségek kapcsolatának további vizsgálatára” – mondta el Qian Xiao vezető kutató, a Houston-i Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának adjunktusa.
 
Egyik pajzsmirigy-szakértő, aki a tanulmányba nem volt bevonva, megerősítette: a pajzsmirigyrákos esetek száma évtizedek óta folyamatosan növekszik az Egyesült Államokban.
 
Az új kutatás újabb magyarázatot igyekszik adni ezen daganatos betegség növekvő előfordulására Amerikában az 1970-es és a 2010-es évek között időszakban.
 
Persze, ennek egy része a jobb diagnózisoknak és korai felismerésnek is betudható – azonban a diagnózisok számának növekedése nem lehet az egyetlen magyarázat a pajzsmirigyrák előfordulásának emelkedésére – szögezte le dr. Gady Har-El, a New York-i Lenox Hill Kórház fej- és nyaksebészeti, valamint onkológiai vezetője.
 
A kutatók 50-71 év közötti felnőttek adatait gyűjtötték be 1995 és 1996 között. Összehasonlították a műholdas képadatokat - hogy megbecsüljék az éjszakai fény mennyiségét az egyes résztvevők lakóhelyén – az állami ráknyilvántartásokból származó adatokkal, egészen 2011-ig.
 
Kiderült: 856 pajzsmirigyrákos eset volt a több mint 464 ezer alany között, akiket átlagosan nagyjából 13 éven keresztül követtek nyomon; 384 férfi és 472 nő volt közöttük. Olvasd el: A kevés alvás a gyermekek mentális egészségét veszélyezteti
 
A szakemberek állítják, hogy azoknak az embereknek, akik beleestek a legfényesebb területeken élők 20 százalékába, 55 százalékkal magasabb esélyük volt a pajzsmirigyrák kialakulására, összehasonlítva őket azokkal, akik a legkevesebb éjjeli fényt kapó területeken laktak. A kockázatot elsősorban a pajzsmirigy daganat leggyakoribb formája, az úgynevezett papilláris pajzsmirigyrák esetében tapasztalták.
 
Kiderült az is, hogy az összefüggés a nők körében jelentősebb, mint a férfiaknál. Sőt, az asszociáció erősebb volt azoknál a lokalizált rákos megbetegedéseknél, ahol semmi jele nem volt annak, hogy a betegség a test más részeire is átterjedt volna.
 
A férfiak esetében a kapcsolat erősebb volt a rák előrehaladottabb szakaszaiban. Az asszociáció hasonló volt a különböző daganatméretek és a résztvevők demográfiai adatai között, beleértve a szociodemográfiai jellemzőket és a testtömeg-indexet, vagyis a testsúlyt is.
 
De hogyan ösztönözheti az éjszakai fény a pajzsmirigyrákot?
 
Xiao kutatócsoportja rámutatott, hogy az éjszakai fény elnyomja szervezetünkben a természetes melatonint, az ösztrogén aktivitás modulátorát. A túl kevés melatonin aktivitás pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a test képessége csökkenjen a daganatok leküzdésére.
 
A fény éjszaka a test cirkadián ritmusát is megzavarhatja, ami szintén a rák kockázati tényezője – hívták fel a figyelmet a szakemberek.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.